Idealne na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa - pyszne i puszyste placuszki na bazie półtłustego twarogu, które doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. :)
Placuszki twarogowe - składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić twarogowe pancakes?
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do miski dodaj twaróg, żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wyrób ciasto przy pomocy miksera.
- Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj przy pomocy łyżki.
- Na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.