niedziela, sierpnia 04, 2019

Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim

Lekka sałatka na bazie serka wiejskiego z dodatkiem jajek, rzodkiewek i szczypiorku to sposób na pyszne śniadanie.
Sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim i rzodkiewkami - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 serki wiejskie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z rzodkiewkami i serkiem wiejskim?

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę.
  • Serek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Jajka, rzodkiewki, serek wiejski i szczypiorek wrzuć do miski. Dodaj musztardę, przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z serkiem wiejskim


Sałatka z serkiem wiejskim

Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl

czwartek, sierpnia 01, 2019

Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami

Chrupiące, puszyste, lekkie i słodkie placuszki na kefirze z jabłkami to doskonały pomysł na proste i szybkie śniadanie, kolację lub deser.
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami





Racuchy na kefirze z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków



Jak zrobić pyszne racuszki z jabłkami?

  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj.
  • Jajka rozbełtaj z kefirem, dodaj do mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, formuj łyżką placuszki i smaż je na średniej mocy palnika, z obu stron, do ładnego zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki na kefirze możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami

poniedziałek, lipca 29, 2019

Kruche ciasteczka miodowe

Kruche ciasteczka miodowe

Wspaniale pachnące, kruche ciasteczka z dodatkiem miodu, doskonale smakują w towarzystwie filiżanki kawy czy herbaty. Mają tylko jedną wadę - są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać i znikają w mig. :)
Kruche ciasteczka miodowe



Kruche ciasteczka miodowe - składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Jak zrobić kruche ciasteczka miodowe?

  • Pokrój zimne masło w kostkę.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, miód, cukier puder i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  • Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 7-8 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka miodowe

sobota, lipca 27, 2019

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem kurczaka i mozzarelli, zapiekane pod aromatycznym, kremowym sosem beszamelowym to świetny pomysł na smakowity obiad.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - składniki na naleśniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem - składniki na farsz:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekane naleśniki z kurczakiem w sosie beszamelowym - składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem?

  • Wszystkie składniki na naleśniki dodaj do miski i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka. Smaż około 8-10 minut, do momentu aż mięso się zarumieni.
  • Na patelnię dorzuć szpinak, smaż do odparowania wody. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i jogurt naturalny. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Farsz przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  • Gotowy farsz kładź na środku każdego z naleśników. Składaj w kwadraty. Złożone naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, intensywnie mieszaj. Dodaj mleko i przyprawy, nie przestawaj mieszać zawartości garnka. Całość zagotuj. Dodaj ser starty na średnich oczkach tarki, poczekaj aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej naleśniki.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

środa, lipca 24, 2019

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)

Łazanki z młodą kapustą



Łazanki z młodą kapustą - składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 800 g kiełbasy
  • 500 g makaronu łazanki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia


Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?

  • Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut. 
  • Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Łazanki z młodą kapustą

poniedziałek, lipca 22, 2019

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na herbatnikach, przełożonych kokosowym kremem budyniowym z dodatkiem prażonych płatków migdałowych i białej czekolady. 
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)


Ciasto Rafaello - składniki:

  • 250 g herbatników
  • 1,5 l mleka
  • 4 budynie śmietankowe (proszek - 4 x 40 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego (około 45 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g płatków lub słupków migdałowych
  • dodatkowo: około 0,5 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu ciasta


Jak zrobić ciasto bez pieczenia Rafaello?

  • Na suchej patelni upraż płatki lub słupki migdałowe.
  • W 500 ml mleka rozprowadź budynie, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe i uprażone płatki migdałowe.
  • Pozostały litr mleka podgrzej, dodaj masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Zagotuj. Na gotujące się mleko wlej budynie rozrobione w mleku. Całość gotuj przez około 3 minuty, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Ułóż pierwszą warstwę herbatników. Wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż kolejną warstwę herbatników i ponownie wylej 1/3 masy budyniowej. Ułóż ostatnią warstwę herbatników, wylej pozostałą część masy budyniowej, wyrównaj. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

Ciasto Rafaello (bez pieczenia)

sobota, lipca 20, 2019

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która przypadnie do gustu każdemu.
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym




Kurczak w sosie pomidorowym - składniki:

  • 10 podudzi kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Podudzia kurczaka w sosie pomidorowym - składniki na marynatę:

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli

Kurczak pieczony w sosie pomidorowym - składniki na sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • przyprawy: słodka papryka, czosnek suszony, tymianek, oregano


Jak zrobić podudzia kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj olej, miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, sól i pieprz.
  • Podudzia oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Zamarynowane podudzia obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut.
  • Dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Całość gotuj około 8 minut.
  • Wlej śmietankę, dodaj słodką paprykę, suszony czosnek, tymianek i oregano. Gotuj przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
  • Gotowym sosem zalej podudzia.
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie żaroodporne, by podudzia zarumieniły się z wierzchu.
Smacznego!
Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym

Podudzia kurczaka pieczone w sosie pomidorowym


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger