Soczyste podudzia z kurczaka pieczone na duszonej kapuście kiszonej z dodatkiem cebuli, pieczarek, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na szybkie i pyszne danie obiadowe.
Kurczak po zbójnicku - składniki:
- 6 podudzi (pałek) z kurczaka
- 2 cebule
- 400 g pieczarek
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek
- dodatkowo: olej
Jak zrobić kurczaka po zbójnicku?
- Mięso z kurczaka umyj, osusz, dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, smaż 3 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, miód, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika około 7-8 minut.
- Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na kapuście ułóż przygotowanego wcześniej kurczaka. Mięso posmaruj z wierzchu niewielką ilością oleju.
- Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia około 1 godzinę i 30 minut.