Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: kakaowego biszkoptu, masy czekoladowej, herbatników, masy kajmakowej i masy śmietankowej. Ciasto Hawanka to idealny wypiek na nadchodzące święta, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem.
Ciasto Hawanka - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Ciasto Hawanka - składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
- 1 żółtko
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 200 g miękkiego masła
Ciasto Hawanka - składniki na krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka w proszku
Ciasto Hawanka - pozostałe składniki:
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 słoik dżemu porzeczkowego (około 250 g)
- 200 g masy kajmakowej
- kilkanaście sztuk maślanych herbatników
- kilkanaście sztuk czekoladowych herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto Hawanka?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Mąkę przesiej do miski wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
- Stopniowo dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną przy pomocy łyżki.
- Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto nasącz posłodzoną kawą i posmaruj dżemem.
- Przygotuj masę czekoladową. 350 ml mleka zagotuj wraz z cukrem. W pozostałym 150 ml mleka wymieszaj proszek budyniowy i żółtko.
- Gorące mleko zdejmij z kuchenki i cały czas mieszając, wlej cienkim strumieniem zimne mleko z proszkiem budyniowym i żółtkiem.
- Ponownie postaw na kuchenkę, na małą moc palnika i gotuj do czasu, aż budyń stanie się gęsty.
- Budyń pozostaw do ostudzenia.
- Zmiksuj miękkie masło. Cały czas miksując, łyżka po łyżce dodawaj budyń, a następnie krem czekoladowy.
- Gotowy krem wyłóż na biszkopt. Na wierzchu kremu poukładaj maślane herbatniki.
- Jasne herbatniki posmaruj masą kajmakową. Kajmak możesz lekko podgrzać, wtedy będzie lepiej się rozsmarowywał. Na kajmaku poukładaj herbatniki czekoladowe. Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowywanie kremu śmietankowego.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywną masę. Dodaj przesiany cukier puder i mleko w proszku.
- Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy śmietankowej, dokładnie zmiksuj.
- Gotowy krem śmietankowy wyłóż na czekoladowe herbatniki.
- Całość oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.