Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka ryżowa z kurczakiem, pieczarkami, marchewką, kukurydzą i natką pietruszki.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 500 g pieczarek
- 4 małe marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
- 100 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?
- Ugotuj ryż na sypko. Dwie szklanki ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 4 szklanki wody z 4 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 2 szklanki ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut.
- Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i curry. Wymieszaj i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzej na patelni olej, wrzuć kurczaka i smaż przez około 5 minut. Następnie wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Będzie to trwało około 10 minut.
- Marchewkę obierz, pokrój w plastry i gotuj przez około 5 minut, by nieco zmiękła.
- Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Na dno wyłóż ryż, następnie kurczaka z pieczarkami, kolejno marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, odsączoną kukurydzę i ser żółty starty na dużych oczkach tarki.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!