Kotlety Twardowskiego to roladki schabowe, w środku których znajduje się maślano-serowy farsz z dodatkiem czosnku. Roladki są soczyste i bardzo smaczne.
Kotlety Twardowskiego - składniki:
- 600 g schabu
- 250 g żółtego sera
- 200 g masła
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
- do panierowania: mąka, 2 jajka, bułka tarta
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety Twardowskiego?
- Schab oczyść, pokrój na kawałki i cienko rozbij.
- Ser żółty zetrzyj na średnich oczkach tarki i wymieszaj z miękkim masłem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkami. Powstały farsz podziel na 6 części.
- Rozbite kotlety dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu.
- Mięso z farszem złóż na pół, z obu stron zbij tłuczkiem brzegi.
- Mięso w każdym kotlecie podwiń pod spód i uformuj w dłoniach roladki.
- Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Smacznego!