niedziela, września 06, 2020

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej

Idealna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, kukurydzy, rzodkiewek i natki pietruszki. 
Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej




Surówka do obiadu z kapusty pekińskiej - składniki:

  • około 1 kg kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę umyj, osusz i drobno pokrój. Przełóż do dużej miski.
  • Do miski z kapustą dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki oraz odsączoną kukurydzę. Do miski z warzywami dorzuć również pokrojone w plasterki rzodkiewki i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  • Do warzyw dodaj majonez, jogurt grecki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

sobota, września 05, 2020

Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką

Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką

Pyszne w smaku roladki schabowe z musztardą, kiełbasą, ogórkiem kiszonym i marynowaną papryką.
Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką




Roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką - składniki:

  • 600 g schabu
  • około 200 g kiełbasy
  • 3 ogórki kiszone
  • 6 kawałków papryki marynowanej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • mąka do obtaczania roladek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki schabowe z kiełbasą, ogórkiem kiszonym i papryką?

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry i cienko rozbij.
  • Kiełbasę i ogórki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko musztardą, ułóż porcję kiełbasy, ogórka kiszonego i papryki marynowanej. Całość oprósz solą i pieprzem, ściśle zwiń roladkę.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż roladki z obu stron.
  • Roladki przełóż do garnka, zalej bulionem i duś na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 45 minut - do miękkości mięsa.
  • Do garnka wlej śmietankę, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 
  • W razie potrzeby możesz zaprawić sos 1 łyżką mąki rozmieszanej w pół szklanki wody.
  • Przed podaniem oprósz roladki koperkiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki schabowe:

piątek, września 04, 2020

Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą

Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu z dodatkiem Nutelli i świeżych malin zatopionych w galaretce. To idealna propozycja nie tylko dla fanów malin i czekoladowych słodkości. Niebo w gębie! Polecam. :)
Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą






Ciasto czekoladowe z malinami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki likieru czekoladowego + 2/3 szklanki wody


Ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą - składniki na krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 225 g Nutelli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody


Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • około 350 g malin



Jak zrobić ciasto czekoladowe z malinami i Nutellą?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Galaretki malinowe rozpuść w 2,5 szklankach wody. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Przygotuj krem czekoladowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serkiem mascarpone. Kolejno stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj Nutellę. Ustaw mikser na najniższą moc i miksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Krótko zmiksuj. 
  • Do formy włóż jeden blat biszkoptu, nasącz go likierem wymieszanym z wodą. Wyłóż 2/3 kremu czekoladowego, przykryj drugim blatem biszkoptu, ponownie nasącz likierem z wodą. Wyłóż pozostałą 1/3 kremu, poukładaj maliny i zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z malinami:


czwartek, września 03, 2020

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z dodatkiem budyniu waniliowego, które są tak pyszne, że w kilka chwil znikają z talerza. Dużą ich zaletą jest prostota przygotowania. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, przygotować budyń, zlepić ciastka na kształt rożków, upiec i gotowe! Polecam. :)

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem



Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • szczypta soli


Rożki drożdżowe z budyniem - składniki na nadzienie budyniowe:

  • 60 g proszku budyniowego waniliowego
  • 600 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder


Jak zrobić rożki drożdżowe z budyniem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę miodu i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę miodu, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zacznij zagniatać ciasto i stopniowo wlewaj rozpuszczone masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by wyrosło.
  • Na mleku ugotuj budyń. W rondelku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową i gotuj do czasu uzyskania gęstego budyniu.
  • Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż porcję budyniu, złóż w trójkąty, dokładnie zlep ze sobą brzegi.
  • Rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  • Rożki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

Rożki drożdżowe z budyniem

poniedziałek, sierpnia 31, 2020

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Smakowita i kolorowa, sałatka z fetą, jajkiem, pomidorem i papryką, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami



Sałatka z fetą, jajkiem i pomidorem - składniki:

  • 270 g sera feta
  • 3 małe czerwone papryki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 małe pomidory

Składniki na sos:

  • 180 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano



Jak zrobić sałatkę z fetą, jajkiem i pomidorem?

  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Pomidory również pokrój w ćwiartki.
  • Na płaskim, dużym talerzu ułóż ćwiartki pomidora, paski papryki i ćwiartki jajek. Na wierzchu wyłóż fetę. Całość polej jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, sierpnia 30, 2020

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami




Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego


Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier

Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera mozzarella



Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat  pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
  • Makaron spaghetti ugotuj al dente. 
  • Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:

sobota, sierpnia 29, 2020

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros. 
Ogórki w zalewie gyros



Ogórki w zalewie gyros - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku


Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros



Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

  • Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
  • Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
  • Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
  • Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger