Wysokie, pulchne, przepyszne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką, które jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:
- 4 duże jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 1 szklanka oleju
- 400 g zsiadłego mleka
- 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
Pozostałe składniki:
- 500 g śliwek węgierek
Jak zrobić ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką?
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Palcami zagnieć sypką kruszonkę, przypominającą swą konsystencją mokry piasek. Na czas przygotowania ciasta wstaw kruszonkę do lodówki.
- Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
- Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia sie składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu i posyp wyjętą z lodówki kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na wypieki ze śliwkami: