Połącznie ucieranego ciasta z wiśniami i musem czekoladowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 350 g wydrylowanych wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych
Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym - składniki na mus czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- dodatkowo: gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić ciasto z wiśniami i musem czekoladowym?
- W pierwszej kolejności odsącz wiśnie z kompotu. Najlepiej wyłożyć je na sitko i pozostawić na kilkanaście minut, w przeciwnym razie ciasto będzie wyglądało tak jak u mnie - z wiśniami na spodzie. :)
- Masło utrzyj na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem krótko miksując. Dodaj aromat śmietankowy, krótko zmiksuj.
- Do ciasta dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę o wymiarach 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia, po czym przełóż ciasto do formy, a na wierzchu poukładaj wiśnie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, wlej 100 ml śmietany kremówki i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodaj 2 łyżki ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj.
- Zahartowaną czekoladę dodaj do ubitej śmietany, krótko zmiksuj. Kolejno, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
- Mus czekoladowy wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch oprósz kakao. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z wiśniami: