Schab pieczony na ryżu to prosty przepis na wyśmienite danie. Pyszne, soczyste i aromatyczne.
Schab pieczony na ryżu - składniki:
- 500-600 g schabu
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 350 g ryżu długoziarnistego
- 3 szklanki bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego
- olej do smażenia
Schab pieczony na ryżu - przepis:
- Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i całość przez około 5 minut. Wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Smaż przez kolejne 5 minut.
- Schab oczyść i pokrój w dość cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, po czym obsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym oleju.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp suchy ryż. Zalej go dwoma szklankami gorącego bulionu, po czym dodaj sos pomidorowy-paprykowy. Wymieszaj. Na ryżu poukładaj kotlety.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Mniej więcej po upływie 45 minut ryż wchłonie cały bulion, wówczas wlej pozostałą porcję bulionu.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na schab w roli głównej: