Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste.
Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka
Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.