niedziela, marca 14, 2021

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem z dodatkiem papryki i mieszanki meksykańskiej jest pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach czy lunch do pracy. :)
Sałatka z makaronem i kurczakiem


Sałatka z makaronem i kurczakiem - składniki na sałatkę:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 350 g makaronu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka sałatki meksykańskiej (użyłam z Dawtony, masa po odsączeniu: około 200 g)
  • przyprawa gyros


Sałatka z makaronem i kurczakiem - składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis:

  • Kurczaka oczyść osusz, pokrój w drobną kostkę i dopraw przyprawą gyros. 
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka do zarumienienia.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez, musztardę, miód, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. 
  • Do miski dodaj makaron, kurczaka, paprykę, sałatkę meksykańską, szczypiorek i sos. Wymieszaj. 

Smacznego!
Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

Sałatka z makaronem i kurczakiem

sobota, marca 13, 2021

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce są pyszne, niezwykle soczyste i delikatne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce



Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 szklanka mąki
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, suszony czosnek, słodka papryka, pieprz


Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - przygotowanie:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka, czosnek, słodką paprykę i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok na około 15 minut.
  • Jajka zmiksuj z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę, ponownie zmiksuj. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli będzie za gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - odrobinę mąki.
  • Do ciasta dodaj kawałki mięsa, wymieszaj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce

środa, marca 10, 2021

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Makaron pappardelle z boczkiem i pomidorami z dodatkiem serka mascarpone to pomysł na wyśmienity, a do tego prosty i ekspresowy w przygotowaniu obiad. To pyszne danie przygotujesz w zaledwie 20 minut. Polecam!
Pappardelle z boczkiem i pomidorami





Pappardelle z boczkiem i pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g mascarpone
  • około 20 g sera grana padano
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Pappardelle z boczkiem i pomidorami - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a boczek w drobną kostkę.
  • Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć boczek i smaż do zarumienienia oraz wytopienia sie tłuszczu. Kolejno dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez około 10 minut, do momentu odparowania płynu i lekkiego zredukowania sosu. Następnie dodaj serek mascarpone, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty, aż serek dobrze się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu dodaj ugotowany makaron, ponownie wymieszaj.
  • Makaron z sosem wyłóż na talerze i posyp serem grana padano.
Smacznego!
Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

Pappardelle z boczkiem i pomidorami

wtorek, marca 09, 2021

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Puszysty i delikatny sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem serka mascarpone i wiśni, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Sernik świetnie wyrasta i jest wyjątkowo pyszny. Polecam! :)
Sernik z wiśniami


Sernik z wiśniami - składniki na kruchy spód:

  • 0,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 120 g zimnego masła


Sernik z wiśniami - składniki na masę serową:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka + 2 białka
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • około 250 g wiśni (użyłam wiśni z kompotu)



Sernik z wiśniami - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do przesianej mąki z kakao dodaj żółtka, cukier, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części: w proporcji 2/3 i 1/3. Ciasta uformuj na kształt kuli, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażalnika.
  • Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjmij 2/3 ciasta i wylep nim spód tortownicy. Pozostałą 1/3 ciasta pozostaw jeszcze w zamrażalniku. Ciasto ponakłuwaj widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj partiami twaróg i mascarpone, a następnie proszek budyniowy. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianą. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Na masie poukładaj wiśnie. Pozostałą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę.
  • Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 
Smacznego!
Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

poniedziałek, marca 08, 2021

Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

Ryżowa sałatka warstwowa z jajkami, szynką, warzywami, szczypiorkiem i rzeżuchą to idealna propozycja potrawy na zbliżające się wielkimi krokami święta wielkanocne. Sałatka doskonale smakuje i świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole. Do jej przygotowania użyłam ryżu jaśminowego białego BIO firmy Polskie Młyny. Zarówno ryż, jak i wiele innych produktów tej marki znajdziecie w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Wielkanocna sałatka warstwowa


Wielkanocna sałatka warstwowa - składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny
  • 250 g szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula dymka
  • 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z cebuli dymki
  • 1 szklanka rzeżuchy
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu 
  • przyprawy: sól i pieprz

Wielkanocna sałatka warstwowa - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Szynkę, paprykę, ogórki i jajka pokrój w kostkę. 
  • Cebulę dymkę pokrój w drobną kostkę.
  • Majonez wymieszaj z ketchupem, solą i pieprzem.
  • Na dno dużej, przezroczystej miski wsyp 2/3 ryżu. Na ryż wyłóż szynkę, kolejno paprykę, ogórki, jajka i cebulę. Teraz wsyp szczypiorek, a następnie 2/3 szklanki rzeżuchy. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem, wyłóż pozostałą 1/3 ryżu i 1/3 szklanki rzeżuchy. 
  • Sałatkę przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny. 
Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

piątek, marca 05, 2021

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Pyszna, kolorowa sałatka pełna zdrowych składników, której smak przypadnie do gustu każdemu.
Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi




Kolorowa sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • biała część pora
  • 150 g szynki
  • puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek



Kolorowa sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pieczarki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki.
  • Ogórki, marchewki i paprykę pokrój w kostkę.
  • Pora pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Do miski przełóż makaron, dodaj pieczarki, odcedzoną kukurydzę, ogórki, marchewki, paprykę, pora i szynkę. Dodaj majonez, sól, pieprz i suszony koperek. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

środa, marca 03, 2021

Placki bananowe z masłem orzechowym

Placki bananowe z masłem orzechowym

Pyszne, szybkie i zdrowe w przygotowaniu placuszki z bananem i masłem orzechowym. 
Placki bananowe masłem orzechowym




Placki z bananem i masłem orzechowym - składniki:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 5 płaskich łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki mleka



Placki bananowe z masłem orzechowym - przepis:

  • Banana zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  • Do miski wbij jajka, dodaj zblendowanego banana, masło orzechowe, kaszę mannę i mleko. Krótko zmiksuj. Odstaw na bok na 10 minut, by kasza nieco napęczniała.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki bananowe masłem orzechowym

Placki bananowe masłem orzechowym

Placki bananowe masłem orzechowym

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger