Pyszna, aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca zupa gołąbkowa. :)
Zupa gołąbkowa - składniki:
- 0,5 białej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 750 g mięsa mielonego
- 3 litry wody
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g ryżu (suchego)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżki cukru
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana lub jogurt grecki
- 1 pęczek koperku
Zupa gołąbkowa - przepis:
- Kapustę oczyść, wytnij głąb, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie drobno posiekaj.
- Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Pora pokrój w półtalarki.
- Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekaj.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Warzywa podsmażaj przez 5 minut.
- Do warzyw dodaj mięso mielone i sos sojowy. Smaż przez 7 minut.
- Do garnka wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Dodaj również kapustę i przyprawy: sól, pieprz, słodką papryką, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotuj około 25 minut - do miękkości kapusty. Następnie dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę do smaku. Po zdjęciu garnka z kuchenki dodaj do zupy drobno posiekany koperek.
- Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.