Tosty z jajkiem pieczone piekarniku z dodatkiem szynki, sera cheddar i papryki to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Polecam! :)
Tosty zapiekane z jajkiem - składniki:
- 10 kromek chleba tostowego
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 mała papryka czerwona
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 5 plastrów szynki
- około 75 g sera cheddar
- sól, pieprz
- ulubione kiełki
Tosty zapiekane z jajkiem - przepis:
- W pięciu kromkach chleba tostowego wytnij na środku otwory, np. przy pomocy kieliszka.
- Żółtka wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszce ułóż pięć całych kromek chleba. Posmaruj mieszanką jogurtu z żółtkami. Ułóż kolejno szynkę, ser i paprykę. Na papryce ułóż kromki chleba z wydrążonym środkiem. Chleb posmaruj na górze żółtkami wymieszanymi z jogurtem naturalnym. Do środka wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem.
- Tak przygotowane tosty wstaw do piekarnika nagrzanego do do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Po upieczeniu posyp wierzch tostów ulubionymi kiełkami.