Szybki przepis na kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym z brokułami.
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 300 g pieczarek
- 450 g mrożonego brokuła
- 1 cebula
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, ulubiona przyprawa do kurczaka
Kurczak w sosie pieczarkowo-brokułowym - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Na rozgrzany olej wrzuć kawałki kurczaka i smaż do zarumienienia.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej bulion.
- Na patelnię wrzuć brokuła podzielonego na mniejsze kawałki. Całość duś przez około 10 minut. Dodaj serek typu Almette. Wymieszaj. Wlej śmietanę kremówkę, ponownie wymieszaj.
- Do sosu przełóż podsmażone wcześniej filety. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.