Przepis na wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem parmezanu, które najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego.
Placki ziemniaczane z parmezanem - składniki:
- 600 g obranych ziemniaków
- 50 g tartego parmezanu
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Składniki na sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Placki ziemniaczane z parmezanem - przepis:
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki.
- Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Ziemniaki odciśnij z nadmiaru płynu, dodaj cebulę, parmezan, jajko, mąkę pszenną i sól. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw kilkanaście minut do lodówki, by sos się przegryzł.
- Gotowe placki podawaj z sosem czosnkowym.