Ekspresowe i przepyszne ciastka francuskie z dodatkiem jabłek, rodzynków i płatków migdałowych.
Ciastka francuskie z jabłkami - składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego XXL
- 1 duże jabłko
- garść rodzynków
- garść płatków migdałowych
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Ciastka francuskie z jabłkami - przepis:
- Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Jabłka przełóż do miseczki, dodaj rodzynki, płatki migdałowe, cynamon i cukier. Wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o wymiarach około 8 x 8 cm.
- Nadzienie jabłkowe ułóż w rogu kwadratu i złóż w trójkąt. Dobrze sklej. Ciastka natnij z wierzchu w trzech miejscach.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.