czwartek, marca 17, 2022

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ekspresowe i przepyszne ciastka francuskie z dodatkiem jabłek, rodzynków i płatków migdałowych. 
Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami - składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL
  • 1 duże jabłko
  • garść rodzynków
  • garść płatków migdałowych
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru


Ciastka francuskie z jabłkami - przepis:

  • Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  • Jabłka przełóż do miseczki, dodaj rodzynki, płatki migdałowe, cynamon i cukier. Wymieszaj. 
  • Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o wymiarach około 8 x 8 cm. 
  • Nadzienie jabłkowe ułóż w rogu kwadratu i złóż w trójkąt. Dobrze sklej. Ciastka natnij z wierzchu w trzech miejscach.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami

Ciastka francuskie z jabłkami



środa, marca 16, 2022

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Słodko-kwaśny sos i wieprzowina to połączenie doskonałe.
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka ketchupu
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, granulowany czosnek, oregano, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Schab w sosie barbecue - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Plastry mięsa pokrój w paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i tymiankiem. Paski mięsa obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałki mięsa. Krótko smaż, tylko do lekkiego zarumienienia. Odłóż na bok.
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia.
  • Do dużego garnka przełóż zeszkloną cebulę z czosnkiem, wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ketchup, sos teriyaki i sok z cytryny. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut. Do sosu dodaj mięso. Dopraw solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, czosnkiem, oregano, majerankiem i tymiankiem. Gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 30 minut - do miękkości mięsa. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj. 
Smacznego!
Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue

Schab w sosie barbecue


Inspiracja: lekcjewkuchni.pl

wtorek, marca 15, 2022

Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu rano na przygotowywanie zdrowego i pożywnego śniadania.
Nocna owsianka kokosowa


Nocna owsianka kokosowa - składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • ulubione owoce lub konfitura


Nocna owsianka kokosowa - przepis:

  • Do słoiczka wsyp płatki owsiane, wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, nasiona chia i miód. Dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i włóż na całą noc do lodówki.
  • Rano podawaj owsiankę z owocami lub konfiturą. 
Smacznego!
Nocna owsianka kokosowa

Nocna owsianka kokosowa



poniedziałek, marca 14, 2022

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z kurczakiem, porem, słonecznikiem i kukurydzą. Dodatek prażonego słonecznika nadaje jej ciekawego i charakterystycznego smaku. Warto wypróbować! :)
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • biała część pora
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: 250 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia


Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Pora pokrój w półplasterki. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż ryż, kurczaka, pora ziarna słonecznika, odsączoną kukurydzę, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

niedziela, marca 13, 2022

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Doskonałe połączenie półkruchego ciasta, smażonych jabłek z dużą ilością cynamonu i wyśmienitej warstwy orzechowej. To przepis na najlepszą szarlotkę z orzechami włoskimi. Gwarantuję, że nie poprzestaniesz na jednym kawałku. Pycha!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Prosta szarlotka z orzechami w karmelu - składniki na warstwę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej

Ekspresowa szarlotka z orzechami włoskimi - składniki na warstwę orzechową:

  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 300 g orzechów włoskich  



Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu - przepis: 

  • Do miski wsyp mąkę zwykłą i krupczatkę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel w proporcji 2/3 i 1/3. Każdą część uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na około 45 minut. 
  • W międzyczasie przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem i cynamonem. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep większą częścią ciasta. Ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
  • Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt formy i ułóż na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłóż masę orzechową. 
  • Przygotuj masę orzechową. Masło roztop w rondelku wraz z cukrem i miodem. Dodaj dość grubo posiekane orzechy i gotuj przez 5 minut na niewielkiej mocy palnika ciągle mieszając i uważając, by nie przypalić masy. 
Smacznego!
Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

Najlepsza szarlotka z orzechami w karmelu

sobota, marca 12, 2022

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Wspaniale rozgrzewająca i sycąca, pyszna zupa fasolowa z papryką, marchewką, ziemniakami i kabanosami. :)
Serbska zupa fasolowa



Serbska zupa fasolowa - składniki:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g kabanosów
  • 2 puszki białej fasoli (2 x 450 g)
  • garść natki pietruszki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • olej do smażenia


Serbska zupa fasolowa - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Smaż przez 10 minut. 
  • Do garnka wlej bulion warzywny. Dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. 
  • Do garnka dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj odsączoną fasolę i pokrojone w plasterki kabanosy. Gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem. 
  • Zupę podawaj z kleksem śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

Serbska zupa fasolowa

czwartek, marca 10, 2022

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Ekspresowe, wilgotne, puszyste ciasto na wodzie gazowanej, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przełożyć do tortownicy, upiec i gotowe! 
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej



Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - składniki:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 50 g dżemu wiśniowego


Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej - przepis:

  • W jednej misce wymieszaj składniki suche, czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. 
  • Do drugiej miski wbij jajka, wlej wodę, olej i dodaj dżem. Wymieszaj rózgą. 
  • Do składników mokrych dodaj suche. Całość wymieszaj rózgą lub krótko zmiksuj mikserem.
  • Tortownicę o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 30 - 35 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu, wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ekspresowe ciasto na wodzie gazowanej

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger