poniedziałek, maja 16, 2022

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym

Filety z piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, sosem borowikowym i serem żółtym. Prosto, szybko i pysznie!
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 2 opakowania Knorr Gorący Kubek o smaku borowikowym
  • 1 szklanka wody
  • 6 plastrów sera żółtego
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • masło do wysmarowania formy
  • olej do smażenia


Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą i pieprzem. Kawałki mięsa obtocz w mące i smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Pieczarki pokrój w plastry. Wrzuć na dobrze rozgrzaną patelnię i duś około 10 minut - do zmniejszenia objętości i odparowania wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem, 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. 
  • Na dno naczynia wyłóż pokrojoną w kostkę cebulę. Na cebuli ułóż podsmażonego kurczaka. Na kawałkach mięsa ułóż pieczarki. 
  • Knorr Gorące Kubki dokładnie rozmieszaj w 1 szklance ciepłej wody. Mieszankę wylej na pieczarki. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu odkryj naczynie, ułóż plastry sera, ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego! 
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami i serem żółtym

sobota, maja 14, 2022

Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

Zdrowa, pyszna i pożywna zupa jarzynowa z dodatkiem buraków, białej kapusty, fasoli i szpinaku, serwowana w towarzystwie drobnego makaronu i parmezanu.
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem


Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 małe cebule
  • 3 marchewki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 buraki
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • dwie garści poszatkowanej białej kapusty
  • 1 puszka białej fasoli
  • garść świeżego szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • ugotowany, drobny makaron
  • odrobina parmezanu do posypania gotowej zupy


Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem - przepis:

  • Cebulę drobno posiekaj, a marchewki i selera pokrój w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, marchewki i selera. Smaż przez 5 minut. Warzywa zalej bulionem, dodaj buraki pokrojone w kostkę i sok z cytryny. Gotuj przez 15 minut. Dodaj kapustę, gotuj 10 minut. Dodaj odsączoną fasolę i szpinak. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszkę. Zupę dopraw solą i pieprzem.
  • Zupę podawaj z drobnym makaronem i parmezanem. 
Smacznego!
Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

Zupa jarzynowa z burakiem, fasolą i szpinakiem

piątek, maja 13, 2022

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Doskonałe w smaku spaghetti z dodatkiem mięsa mielonego, w kremowym sosie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i parmezanem.
Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mrożonego szpinaku (rozmroź przed użyciem)
  • 3/4 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
  • 280 g suszonych pomidorów z oleju
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g tartego parmezanu + odrobina do posypania gotowego spaghetti
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa zioła sycylijskie (użyłam marki Kamis)


Spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Smaż przez około 15 minut - do zarumienienia. Dodaj rozmrożony szpinak i wodę po gotowaniu makaronu. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami sycylijskimi. Duś przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj pokrojone w paski suszone pomidory, śmietanę kremówkę i tarty parmezan. Całość duś jeszcze przez 5 minut. 
  • Do sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. 
  • Spaghetti podawaj posypane tartym parmezanem. 
Smacznego!
Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z mięsem mielonym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

czwartek, maja 12, 2022

Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów

Doskonały w swojej prostocie krem z pieczonych pomidorów z dużą ilością czosnku i ziół. 
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów - składniki:

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, szczypta cukru pudru
  • oliwa z oliwek

Krem z pieczonych pomidorów - przepis:

  • Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, pokrojoną w półplasterki cebulę i obrane ząbki czosnku. Całość obficie polej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
  • Bulion zagotuj. Dodaj upieczone pomidory wraz z pozostałymi składnikami. Całość zmiksuj blenderem. Powstały krem przetrzyj przez sito. Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
  • Gotowy krem podawaj ze śmietanką, grzankami ziołowymi lub czerwonym pesto.
Smacznego!
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów


wtorek, maja 10, 2022

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Przepyszna sałatka ryżowa z brokułem, jajkiem, serem żółtym, ogórkiem konserwowym i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 250 g)

Sałatka brokułowa z ryżem - składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym - przepis: 

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 4 minuty. Odcedź, pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka, ser i ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż majonez, dodaj jogurt grecki, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj. 
  • Do miski przełóż ostudzony ryż, brokuła, jajka, ser, ogórki i odsączoną kukurydzę. Wymieszaj. Dodaj sos czosnkowy, ponownie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka ryżowa z brokułem i sosem czosnkowym

poniedziałek, maja 09, 2022

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Tradycyjne kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym. 
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym


Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • 2 pomidory
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, suszona natka pietruszki
  • olej do smażenia

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym - przepis:

  • Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż mięso, wbij jajko, dodaj majonez, ostudzoną cebulę, sol, pieprz, lubczyk i suszoną natkę pietruszki. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż plaster pomidora. Całość posyp serem żółtym startym na średnich oczkach tarki. 
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

Kotlety mielone zapiekane z pomidorem i serem żółtym

sobota, maja 07, 2022

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu to pomysł  na pyszny, a zarazem prosty i szybki w przygotowaniu obiad. 
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 g ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 65 g masła
  • 4 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu - przepis: 

  • Ryż ugotuj o połowę krócej, niż podano w przepisie na opakowaniu.
  • Przygotuj zalewę. Zagotuj bulion wraz z masłem i ketchupem.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, słodka papryką i ostrą papryką.
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany ryż. Na ryżu ułóż kawałki mięsa. Całość zalej zalewą.
  • Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Filety z piersi kurczaka pieczone na ryżu

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger