wtorek, października 04, 2022

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Pyszna, ekspresowa w przygotowaniu, idealna zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i z grilla, surówka z sałaty lodowej z dodatkiem marchewki, pomidora, rzodkiewek i ogórka oraz sosem czosnkowym.
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży pomidor
  • 6-8 rzodkiewek
  • 0,5 długiego ogórka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz


Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką - przepis:

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki, pomidora pokrojonego w kostkę oraz ogórka i rzodkiewki pokrojone w półplasterki. Delikatnie wymieszaj.
  • Majonez wymieszaj z jogurtem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Sos dodaj do warzyw, ponownie delikatnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

Surówka z sałaty lodowej z pomidorem i marchewką

niedziela, października 02, 2022

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni, czyli makaron grube rurki nadziewany szpinakiem z dodatkiem ricotty, sera Dziugas i jajka, zapiekany pod sosem pomidorowym i tartą mozzarellą.
Cannelloni ze szpinakiem


Cannelloni ze szpinakiem - składniki:

  • 200 g makaronu cannelloni
  • 600 g mrożonego, siekanego szpinaku
  • 250 g ricotty
  • 100 g tartego sera Dziugas
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia

Cannelloni ze szpianakiem - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Cannelloni ze szpinakiem - przepis:

  • Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przygotowaniem cannelloni, by zdążył się rozmrozić. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Wlej przecier pomidorowy i bulion. Dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne i oregano. Zagotuj. Gotuj pod uchyloną pokrywką na niskiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do rozmrożonego i odciśniętego z wody szpinaku dodaj ricottę, ser Dziugas, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
  • Makaron cannelloni nadziej przygotowanym farszem szpinakowym. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. W formie ułóż nadziany makaron. Polej sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po upływie tego czasu posyp cannelloni tartą mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem

piątek, września 30, 2022

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Wyjątkowo pyszny, sezonowy, świetnie się prezentujący, puszysty sernik ze śliwkami i bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na kruchy spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 100 g zimnego masła

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na sernik:

  • 700 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 6 jajek
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 64 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)

Sernik ze śliwkami i bezą - składniki na warstwę śliwkową:

  • 600 g śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 165 g cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny


Puszysty sernik ze śliwkami i bezą - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj bezę. Możesz ją nawet przygotować dzień przed pieczeniem sernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, krótko zmiksuj. 
  • Na papierze do pieczenia odrysuj dno tortownicy o średnicy 20-22 cm. Papier do pieczenia przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika. Masę na bezę wyłóż na papier do pieczenia, wypełniając nią odrysowany okrąg. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Bezę susz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw bezę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Dno tortownicy o wymiarach około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Formę wylep przygotowanym ciastem - zarówno dno, jak i brzegi formy na wysokość około 4 cm. Ciasto nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut - do zezłocenia.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę również ubij na sztywno. 
  • Do miski przełóż twaróg, dodaj proszek budyniowy, cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Do masy serowej delikatnie wmieszaj łyżką ubitą śmietanę, a następnie ubite białka. Ciasto przelej na podpieczony spód. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę śliwkową. Śliwki umyj, osusz, wypestkuj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu, aż śliwki puszczą sok i zaczną się delikatnie rozpadać. 
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszankę powoli wlewaj do garnka ze śliwkami, cały czas mieszaj, gotuj do zgęstnienia. Śliwki zdejmij z palnika i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone śliwki wyłóż na wierzch ostudzonego sernika. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Na sernik wyłóż bezę. Sernik możesz jeszcze włożyć na pół godziny do lodówki. 
Smacznego!
Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

Puszysty sernik ze śliwkami i bezą

środa, września 28, 2022

Placki na skyrze z jabłkami

Placki na skyrze z jabłkami

Pyszne i puszyste, idealne na śniadanie lub słodką przekąskę, placuszki przygotowane na bazie jogurtu typu islandzkiego Skyr z dodatkiem jabłek.
Placki na skyrze z jabłkami


Placki na skyrze z jabłkami - składniki:

  • 250 g jogurtu typu islandzkiego skyr
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków

Placki na skyrze z jabłkami - przepis:

  • Do miski przełóż skyr, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy i olej. Krótko zmiksuj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Wymieszaj łyżką. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki na skyrze z jabłkami

Placki na skyrze z jabłkami

poniedziałek, września 26, 2022

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Pyszne, jesienne ciasto na kruchym kakaowym spodzie z puszystą, lekką jak chmurka pianką śmietankową i śliwkami.
Sernik bez sera ze śliwkami


Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na kakaowy spód:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L

Sernik bez sera ze śliwkami - składniki na sernik:

  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Pozostałe składniki:

  • 450 g śliwek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sernik bez sera ze śliwkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i żółtka. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie część - jedną większą, a drugą nieco mniejszą. 
  • Większą częścią ciasta wylep dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki na minimum 45 minut, natomiast mniejszą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki (na minimum 45 minut). 
  • Schłodzone ciasto w formie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj warstwę serową. Białka zmiksuj wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. 
  • W osobnej misce zmiksuj śmietanę z proszkiem budyniowym. Do śmietany dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową  wyłóż na podpieczony spód.
  • Śliwki umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na połówki i obtocz w mące ziemniaczanej. Śliwki ułóż na masie serowej skórką do masy. Wyjęte z zamrażarki ciasto zetrzyj na śliwki, na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
  • Ciasto studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. 
Smacznego!
Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

Sernik bez sera ze śliwkami

sobota, września 24, 2022

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawa z kurczaka składająca się z piersi kurczaka marynowanego w słodkim sosie chili, ciemnym sosie sojowym i ketchupie oraz z dodatkiem marchewki, papryki i brokuła.
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonej mini marchewki
  • 1 duża papryka
  • 1 brokuł
  • sól i pieprz


Kolorowa potrawka z kurczaka - przepis:

  • Marchewkę wyjmij z zamrażarki co najmniej godzinę wcześniej przed przygotowywaniem potrawki.
  • W miseczce wymieszaj: słodki sos chili, sos sojowy i ketchup.
  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą. Mięso połącz z powyższą marynatą, wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki. 
  • Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 3 minuty.
  • Podsmaż mięso na dobrze rozgrzanym oleju. Odłóż na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj marchewkę, smaż 3 minuty, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż 3 minuty. Dodaj różyczki brokuła. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • Do warzyw dodaj mięso, smaż jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw potrawkę solą i pieprzem.

Smacznego!
Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

Kolorowa potrawka z kurczaka

czwartek, września 22, 2022

Kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie

Soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz kotlety drobiowe panierowane w opiekanych kawałkach chleba. Minimum składników - maksimum smaku! 
Kotlety pożarskie


Kotlety pożarskie - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 5 łyżek śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz


Kotlety pożarskie - przepis: 

  • Bułkę kajzerkę zalej mlekiem i odstaw na bok na około 15 minut - do namoczenia. 
  • Chleb tostowy pokrój w kostkę, rozsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mięso z kurczaka bardzo drobno posiekaj. Ewentualnie mięso można zmielić w maszynce do mielenia mięsa, ale przez największe oczka.
  • Do miski dodaj mięso, dobrze odciśniętą bułkę, śmietankę, sól i pieprz.  Dokładnie wymieszaj mięsną masę. 
  • Wilgotnymi dłońmi nabieraj porcję mięsa i obtaczaj w przygotowanych kawałkach opieczonego chleba tostowego.
  • Kotlety krótko smaż na dobrze rozgrzanym oleju - na złoto, po około 1 minutę na stronę. 
  • Następnie kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety pożarskie

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger