Warstwowe, pyszne ciasto czekoladowe przekładane dwoma kremami: cappuccino i śmietankowym oraz konfiturą wiśniową.
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na ciasto:
- 125 g gorzkiej czekolady
- 5 jajek
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki sproszkowanej kawy rozpuszczalnej
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem cappuccino:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
- około 200 g konfitury wiśniowej
Ciasto czekoladowe z cappuccino - składniki na krem śmietankowy:
- 350 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- około 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto czekoladowe z cappuccino - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.. Cały czas miksując dodawaj żółtka. Cienkim strumieniem wlej roztopioną, lekko ostudzoną, ale wciąż płynną czekoladę. Zmiksuj. Stopniowo dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kawą. Teraz dodaj ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po ostudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty
- Przygotuj krem cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny i gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta czekoladowego posmaruj konfiturą wiśniową, następnie wyłóż krem cappuccino, przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż krem śmietankowy. Wierzch ciasta oprósz gorzką czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Ciasto włóż na całą noc do lodówki.