Ryż marchewkowy to doskonały, aromatyczny dodatek do obiadu. Warto wypróbować!
Ryż marchewkowy - składniki:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1,5 szklanki surowego ryżu długoziarnistego
- 2,5 szklanki marchewki, startej na dużych oczkach tarki
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- garść posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Ryż marchewkowy - przepis:
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz curry. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając.
- Na patelnię dodaj surowy ryż i startą marchewkę. Wymieszaj, smaż 2 minuty.
- Wlej bulion warzywny, wymieszaj, patelnię przykryj pokrywką. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez przez około 13 minut, aż ryż będzie miękki i cały płyn się wchłonie.
- Patelnię zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.
- Teraz dodaj masło, ryż marchewkowy roztrzep widelcem. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!