Roladki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym, owinięte plastrami boczku, to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.
Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 2 cebule
- 700 g pieczarek
- 250 g sera żółtego
- 400 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła włoskie
Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Cienko rozbij tłuczkiem do mięsa. Z obu stron dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi.
- Na patelni roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem.
- Na przygotowane wcześniej filety wyłóż pieczarki, posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. Zwiń w roladkę.
- Roladki zawiń w plasterki boczku. W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami.
- Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.