Szybki i prosty przepis na schab po bałkańsku, czyli schab w sosie pomidorowym z warzywami: cebulą, pieczarkami, papryką i cukinią.
Schab po bałkańsku - składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 3 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 2 małe cukinie
- 1 butelka passaty pomidorowej (690 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła włoskie
- olej do smażenia
Schab po bałkańsku - przepis:
- Schab pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi.
- Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Na patelnię po smażeniu schabu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż 8 minut.
- Do garnka przełóż mięso i podsmażone warzywa wraz z wodą, które warzywa puściły. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość zalej passatą. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę 15 minut. W razie potrzeby dopraw.