Jeśli szukasz prostego i pysznego przepisu na ciasto, to świetnie trafiłeś! Ciasto z wiśniami i ciastkami Oreo to idealny deser na każdą okazję, który z pewności zachwyci Twoich gości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem pokruszonych ciastek Oreo. Ciasto jest stosunkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g kakao
- 26 ml oleju
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie ciastek Oreo (176 g)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Ciasto z wiśniami i Oreo - składniki na polewę czekoladową:
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Pozostałe składniki:
- 450 g wiśni świeżych, rozmrożonych lub z kompotu
Ciasto z wiśniami i Oreo - przepis:
- W pierwszej kolejności zrób biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj krem śmietankowy z Oreo. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Ciastka Oreo drobno pokrój.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny, gęsty krem. Dodaj przesiany cukier puder. Cienkim strumieniem wlej żelatynę, krótko zmiksuj. Dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż wiśnie, następnie wyłóż krem. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na wierzch ciasta.
- Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki.
Inspiracja: ilovebake.pl