Zupa lasagne to pyszne danie, które łączy w sobie składniki i smaki klasycznej włoskiej zapiekanki. W zupie lasagne znajdziesz m.in. pomidory, mięso mielone czy makaron lasagne. Zupa lasagne jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna.
Zupa lasagne - składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu wołowego lub wieprzowego
- 250 g makaronu lasagne
- 150 g tartej mozzarelli
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, szczypta cukru
- olej do smażenia
Zupa lasagne - przepis:
- W dość dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone. Rozdrobnij je widelcem lub drewnianą łyżką, by nie powstały mięsne grudki. Dodaj również pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż około 10 minut.
- Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj krojone pomidory z puszki oraz wlej bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi i szczyptą cukru.
- Dodaj połamany na mniejsze kawałki makaron lasagne. Gotuj przez około 10-12 minut - do miękkości.
- Dodaj tartą mozzarellę, wymieszaj, gotuj do roztopienia. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.