Miękkie, rozpływające się w ustach, puszyste bułeczki drożdżowe z pysznym czekoladowo-cynamonowym nadzieniem. Bułeczki doskonale smakują z kubkiem gorącego mleka czy filiżanką aromatycznej kawy, choć są wyśmienite także i bez tych dodatków. Bardzo polecam! :)
Ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem - składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek
Drożdżowe ślimaki z czekoladą - składniki na nadzienie:
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki cynamonu
Jak zrobić ślimaki drożdżowe z czekoladą i cynamonem?
- Wszystkie składniki (oprócz mleka, które należy lekko podgrzać) powinny być w temperaturze pokojowej
- Do dużej miski wlej mleko i masło. Dodaj cukier, 1 jajko i rozkruszone drożdże. Dokładnie wymieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Do misy oprószonej mąką włóż wyrobione ciasto i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
- Przygotuj nadzienie. Masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do ostudzenia. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrób. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.
- Powstały prostokąt posmaruj przygotowanym nadzieniem czekoladowym. Zwiń w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Zawinięte w roladę ciasto pokrój bardzo ostrym nożem na plastry o szerokości około 2-3 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Ślimaki posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez około 20-25 minut.
Smacznego!