Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to świetny pomysł na pyszny obiad. Kurczak w miodzie i musztardzie to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso, po czym wstawić je do piekarnika. :)
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - składniki:
- 5 podudzi (pałek) kurczaka
- 3 nogi kurczaka (oczywiście, jeśli chcesz, możesz przyrządzić tylko podudzia lub tylko nogi:))
- 5 łyżek musztardy Dijon
- 5 łyżek musztardy francuskiej
- 3,5 łyżki miodu
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2,5 łyżki oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie?
- Podudzia i nogi z kurczaka dokładnie oczyść.
- Do miski dodaj musztardę Dijon i francuską, a także miód, ocet, olej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Podudzia i nogi kurczaka dokładnie nasmaruj marynatą. Odstaw mięso na minimum 1 godzinę do lodówki.
- Po upływie tego czasu, kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 1 h 10 minut, aż skórka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca.