Idealnie upieczony schab z majerankiem, musztardą i słodką papryką to pomysł na pyszną domową wędlinę. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez 24 godziny w zalewie, dzięki czemu po upieczeniu jest ono soczyste i aromatyczne.
Schab pieczony z majerankiem - składniki na zalewę:
- 1-1,2 kg schabu
- 1,5 litra zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Schab z majerankiem - składniki potrzebne przed pieczeniem:
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki majeranku
Jak zrobić schab pieczony z majerankiem?
- Oczyść schab.
- Składniki zalewy umieść w dużej misce, dokładnie wymieszaj.
- Do miski z zalewą włóż mięso. Schab musi nią być całkowicie pokryty.
- Tak przygotowane mięso włóż na 24 godziny do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu umyj mięso, a następnie osusz. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, posmaruj musztardą i na koniec oprósz majerankiem.
- Schab dokładnie zawiń w folię aluminiową.
- Do szerokiego naczynia żaroodpornego, w którym będzie piekło się mięso, wlej zimną wodę na wysokość 2-3 cm. Włóż mięso zawinięte w folię.
- Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 80 minut.
- Na 25-30 minut przed końcem pieczenia rozerwij z wierzchu folię aluminiową, by mięso ładnie się przyrumieniło.