wtorek, kwietnia 23, 2019

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Prosty i szybki w przygotowaniu filet z kurczaka w sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, przecieru i koncentratu pomidorowego z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym





Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie, mielone ziele angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut.
  • W międzyczasie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 
  • Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę z czosnkiem.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotuj około 3 minut. 
  • Dodaj zaprawioną śmietankę oraz przyprawy. Poczekaj aż sos się zagotuje.
  • Dodaj podsmażone wcześniej kawałki mięsa i duś całość przez około 10 minut.
Smacznego!
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

czwartek, kwietnia 18, 2019

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i pysznym sosem paprykowo-pomidorowym z dodatkiem cukinii i sera mozzarella. :)
Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym




Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym - składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 4 niewielkie pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek suszony, zioła prowansalskie

Jak zrobić makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym?

  • Mięso oczyść, pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju podsmaż mięso, przełóż do miseczki i odstaw na bok. 
  • Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj paprykę, całość duś około 5 minut.
  • Kolejno dodaj pomidory i cukinię. 
  • Dodaj mięso, koncentrat i przecier pomidorowy. Całość duś około 10 minut.
  • Na koniec dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, sól, pieprz, suszony czosnek i zioła prowansalskie.
  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na talerzu połóż ugotowany makaron, a na niego przygotowany sos. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem i sosem paprykowo-pomidorowym

poniedziałek, kwietnia 15, 2019

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Pożywna i doskonała w smaku zapiekanka z brokułem, marchewką i ziemniakami, z dodatkiem pulpecików i sosu jajeczno-śmietanowego.

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do wysmarowania formy

Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki na sos:

  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie



Jak zrobić warzywną zapiekankę z pulpetami?

  • Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
  • Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na wrzątek wrzucaj pulpety i gotuj przez około 10 minut. Wyjmij z wody i odstaw i na bok.
  • Brokuły podziel na różyczki.
  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w plastry.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. 
  • Brokuła, marchewki i ziemniaki ugotuj na pół twardo. Brokuły i marchewki odcedź i odstaw na bok. Z kolei ziemniaki także odcedź, a następnie oprósz koperkiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno ułóż pulpeciki, następnie porozkładaj różyczki brokuła, marchewki i ziemniaki.
  • Do miseczki wbij 2 jajka, dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj. Warzywa zalej sosem.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by zapiekanka ładnie się przyrumieniła. 
Smacznego!
Zapiekanka warzywna z pulpetami

Zapiekanka warzywna z pulpetami

piątek, kwietnia 12, 2019

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Proste i szybkie w przygotowaniu roladki ze schabu, nadziane pysznym farszem, składającym się z groszku, kukurydzy, marchewki, a także majonezu, musztardy i chrzanu. To bardzo smakowita propozycja obiadowa. :)
Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką




Roladki ze schabu z kukurydzą, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • do obtaczania: mąka, 2 jajka i bułka tarta
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe z warzywami?

  • Oczyść plastry schabu, cienko rozbij, przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw na około 30 minut.
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Do miski dodaj kukurydzę, groszek, marchewkę, majonez, chrzan i musztardę. Dokładnie wymieszaj.
  • Na każdym plastrze mięsa układaj warzywny farsz, następnie dokładnie zwiń w roladkę.
  • Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

Roladki schabowe z groszkiem, kukurydzą i marchewką

czwartek, kwietnia 11, 2019

Pomidorowe kotlety mielone

Pomidorowe kotlety mielone

Jak w łatwy i szybki sposób odmienić tradycyjne mielone? Wystarczy do nich dodać odrobinę koncentratu pomidorowego! Dodatkowo do masy mięsnej dodałam osobno żółtko i ubite białko, dzięki czemu kotlety po usmażeniu są delikatne i puszyste. Pycha :)
Pomidorowe kotlety mielone






Pomidorowe kotlety mielone - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia

Jak zrobić pomidorowe kotlety mielone?

  • Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by napęczniały.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Cebule wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Żółtko oddziel od białka.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Ubij pianę z białka i dodaj ją do mięsnej masy.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Pomidorowe kotlety mielone


Pomidorowe kotlety mielone

środa, kwietnia 10, 2019

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

Idealnie upieczony schab z majerankiem, musztardą i słodką papryką to pomysł na pyszną domową wędlinę. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez 24 godziny w zalewie, dzięki czemu po upieczeniu jest ono soczyste i aromatyczne.

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem





Schab pieczony z majerankiem - składniki na zalewę:

  • 1-1,2 kg schabu
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Schab z majerankiem - składniki potrzebne przed pieczeniem:

  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majeranku

Jak zrobić schab pieczony z majerankiem?

  • Oczyść schab.
  • Składniki zalewy umieść w dużej misce, dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski z zalewą włóż mięso. Schab musi nią być całkowicie pokryty.
  • Tak przygotowane mięso włóż na 24 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu umyj mięso, a następnie osusz. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, posmaruj musztardą i na koniec oprósz majerankiem.
  • Schab dokładnie zawiń w folię aluminiową.
  • Do szerokiego naczynia żaroodpornego, w którym będzie piekło się mięso, wlej zimną wodę na wysokość 2-3 cm. Włóż mięso zawinięte w folię. 
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 80 minut. 
  • Na 25-30 minut przed końcem pieczenia rozerwij z wierzchu folię aluminiową, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

wtorek, kwietnia 09, 2019

Pasta jajeczna z twarogiem

Pasta jajeczna z twarogiem

Pyszna, kremowa i ekspresowa w przygotowaniu pasta jajeczna z twarogiem, z dodatkiem tartego chrzanu i szczypiorku. 

Pasta jajeczna z twarogiem


Pasta jajeczna z twarogiem - składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z twarogiem?

  • Ser i jajka dobrze ugnieć widelcem. 
  • Dodaj śmietanę, majonez, tarty chrzan, posiekany szczypiorek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta jajeczna z twarogiem

Pasta jajeczna z twarogiem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger