Prosty i szybki w przygotowaniu filet z kurczaka w sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, przecieru i koncentratu pomidorowego z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym - składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 250 ml słodkiej śmietanki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie, mielone ziele angielskie
- dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia
Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym?
- Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut.
- W międzyczasie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę z czosnkiem.
- Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotuj około 3 minut.
- Dodaj zaprawioną śmietankę oraz przyprawy. Poczekaj aż sos się zagotuje.
- Dodaj podsmażone wcześniej kawałki mięsa i duś całość przez około 10 minut.