Kluski ziemniaczane z dodatkiem koncentratu pomidorowego i szpinakowym farszem z mozzarellą to świetny pomysł na bezmięsny obiad.
Pomidorowe kluski ziemniaczane - składniki na ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - składniki na farsz:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera mozzarella
- 1/4 szklanki mleka
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić pomidorowe kluski ziemniaczane?
- Przyrządzanie klusek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę wrzuć na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejno 2 minuty.
- Dodaj zamrożony szpinak, smaż do momentu, aż się rozmrozi. Dodaj sól, pieprz, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz mleko. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut. Farsz ostudź.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dokładnie je rozgnieć, dodaj koncentrat pomidorowy, jajko, mąkę, szczyptę soli. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
- Z ziemniaczanej masy urywaj po kawałku ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, na środku kładź łyżkę szpinakowego farszu, dokładnie zlepiaj ze sobą brzegi, formując kulkę.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pomidorowe kluski wrzucaj na wrzątek i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je przez 5 minut.
- Kluski najlepiej smakują w towarzystwie zarumienione na oleju cebulki.