sobota, maja 11, 2019

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Pyszne i mocno sycące kule ryżowe z niespodzianką, tj. farszem szpinakowym i kurczakiem.
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu długoziarnistego 
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów



Jak zrobić kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem?

  • Filet z kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Oprócz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Usmaż na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
  • Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmaż na oleju, dodaj szpinak i całość smaż do momentu całkowitego odparowania wody. 
  • Szpinak zdejmij z kuchenki, dodaj przesmażonego kurczaka, sól, pieprz, zioła prowansalskie i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Dodaj ryż, smaż kilka minut, aż ziarenka ryżu staną się szkliste.
  • Stopniowo, w miarę odparowywania i wchłaniania płynu przez ryż, wlewaj na patelnię bulion.
  • Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż ryż wchłonie cały bulion i stanie się miękki. 
  • Przygotowany ryż pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Do ostygniętego ryżu dodaj sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kule, każdą spłaszczaj, na środku kładź po łyżce farszu szpinakowego z kurczakiem i formuj okrągłe kotlety.
  • Kotlety ryżowe obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

Kotlety ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

piątek, maja 10, 2019

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Doskonała na obiad lub kolację - tarta z kurczakiem i farszem szpinakowym z dodatkiem twarogu i mozzarelli, pokryta warstwą tartego sera żółtego.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem




Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do posypania tarty: 100 g sera żółtego

Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem?

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  • Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na złoty kolor.
  • Szpinak podgrzej na patelni, by się rozmroził. Dodaj olej oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Formę do tarty o średnicy 26 cm wylep ciastem, ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, by podpiec ciasto.
  • Do miski przełóż przesmażony szpinak, dodaj rozgnieciony widelcem biały ser i dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodaj jajka, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
  • Na podpieczony spód wyłóż masę szpinakową oraz mięso. Całość posyp żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
  • Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem


Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

czwartek, maja 09, 2019

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

Idealne na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa - pyszne i puszyste placuszki na bazie półtłustego twarogu, które doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu. :)
Placuszki twarogowe



Placuszki twarogowe - składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić twarogowe pancakes?

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę.
  • Do miski dodaj twaróg, żółtka, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wyrób ciasto przy pomocy miksera.
  • Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie je wmieszaj przy pomocy łyżki.
  • Na niewielkiej ilości oleju smaż placuszki z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego!
Placuszki twarogowe

wtorek, maja 07, 2019

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Smakowita pasta śniadaniowa na bazie twarogu, jajek i awokado z dodatkiem kwaśnej śmietany, majonezu i musztardy.
Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado




Pasta twarożkowo-jajeczna z awokado - składniki:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Jak zrobić pastę jajeczną z awokado?

  • Wydrążone i obrane awokado rozgnieć z sokiem z cytryny i przełóż do miseczki.
  • Przy pomocy widelca rozgnieć twaróg i jajka. Oba składniki dodaj do awokado.
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Smacznego!
Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado


Twarożkowo-jajeczna pasta z awokado

niedziela, maja 05, 2019

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapieczone płaty makaronu lasagne przełożone pysznym sosem mięsnym i sosem szpinakowym z dodatkiem sera żółtego to smakowita propozycja na syty obiad.
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem




Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki na sos mięsny:

  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam 500 g i zabrakło mi do wykończenia ostatniej warstwy)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania szpinakowa - składniki na sos szpinakowy:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka puszystego kanapkowego o smaku czosnkowym (typu Almette)
  • 100 ml śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Lazania ze szpinakiem i mięsem mielonym - pozostałe składniki:

  • 500 g makaronu lasagne
  • 400 g sera żółtego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy

Jak zrobić lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem?

  • Przygotuj sos mięsny. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. Dodaj mięso. Całość smaż około 15 minut - do momentu, aż mięso będzie miękkie, a z patelni odparuje nadmiar wody. Dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. 
  • Przygotuj sos szpinakowy. Szpinak rozmróź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około 2 minut. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż przez 3 minuty. Dodaj serek, śmietanę i przyprawy. Smaż około 5 minut.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Formę do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż na jej dno pierwszą warstwę makaronu. Kolejno wyłóż sos mięsny i ser żółty, następnie makaron, sos szpinakowy i ser żółty, i tak układaj aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny i ser. 
  • Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem


Lasagne z mięsem mielonym i szpinakiem

sobota, maja 04, 2019

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Miękkie i pyszne bułeczki pszenne z dodatkiem prażonych pestek słonecznika. 
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika



Bułki z prażonym słonecznikiem - składniki:

  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika
  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek słonecznika do posypania bułek (opcjonalnie)


Jak zrobić bułki z prażonymi pestkami słonecznika?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, uważając, by ich nie przypalić. Przesyp pestki z patelni do miseczki.
  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, uprażone pestki słonecznika, pozostałą szklankę mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, podziel na 8 równych części i uformuj okrągłe bułeczki.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę przełóż bułki i ponownie odstaw je do wyrośnięcia, na około 15 minut.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

Bułki z prażonymi pestkami słonecznika

piątek, maja 03, 2019

Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia

Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się smakiem pysznego, bananowego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka mascarpone. :)
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia




Ciasto bananowiec bez pieczenia - składniki:

  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 250 serka mascarpone
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • kilka sztuk biszkoptów

Jak zrobić bananowca bez pieczenia?

  • Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, drugą natomiast w 375 ml wrzątku. Galaretki ostudź i wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Obierz banany, dwie sztuki pozostaw do dekoracji, resztę zmiksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z jogurtem naturalnym i serkiem mascarpone na jednolitą, gładką masę.
  • Do masy dodaj lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody. Całość połącz ze sobą.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. 
  • Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Wylej masę bananową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Pozostałe dwa banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu masy. Całość zalej drugą galaretką.
  • Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Bananowiec bez pieczenia

Bananowiec bez pieczenia
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger