Proste w przygotowaniu i pyszne pulpety z dodatkiem mozzarelli gotowane w aromatycznym sosie na bazie przecieru pomidorowego i pomidorów krojonych w puszce.
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g sera mozzarella
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
- dodatkowo: mąką do obtoczenia pulpetów
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wody
- 100 g kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek
Jak zrobić pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym?
- Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
- Do miski dodaj mięso, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę oraz sól, pieprz i suszony czosnek. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj mozzarellę. Całość delikatnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
- Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos.
- Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka lub patelni.
- Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zaprawioną śmietanę. Wymieszaj.