Pieczony filet z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem cukinii i mozzarelli to pomysł na pyszny i ekspresowy w przygotowaniu obiad.
Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą - składniki na śmietanowy sos:
- 300 g kwaśnej śmietany 18 %
- 180 g jogurtu naturalnego
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, oregano, tymianek, ostra papryka
Filet z kurczaka z cukinią - pozostałe składniki:
- 5 filetów z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
- 0,5 dużej cukinii
- 200 g sera mozzarella
- 1 pęczek szczypiorku
Jak zrobić filety z kurczaka z cukinią i mozzarellą?
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Do miski dodaj śmietanę, jogurt naturalny, ząbki czosnku i przyprawy. Wymieszaj.
- Do mieszanki śmietanowo-jogurtowej dodaj filety z kurczaka, wymieszaj i odstaw na około 30-40 minut.
- Cukinię pokrój w plastry, a mozzarellę w niewielkie paski.
- Filety z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym filecie poukładaj plastry cukinii i paski mozzarelli. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.