Kasza pęczak z marchewkowym puree, porem i filetem z piersi kurczaka. I choć danie to, nie zachwyca swym wyglądem, musicie uwierzyć na słowo, że nadrabia smakiem. Jest pyszne i aromatyczne. :)
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem:
- 400 g kaszy pęczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić marchewkową kaszę pęczak?
- Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
- Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
- Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Pokrojonego pora wrzuć na rozgrzany olej i smaż około 4 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni.
- Do kurczaka z porem dodaj przepłukaną kaszę pęczak. Całość podsmażaj około 5 minut.
- Kaszę podlewaj stopniowo bulionem. W miarę odparowywania i wchłaniania wody przez kaszę, dolewaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec gotowania dodaj przygotowane puree. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę.