Ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto kakaowe z malinami i wiórkami kokosowymi. Jedyne co musimy zrobić, to wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować i przełożyć do formy. Reszta robi się sama. Minimum pracy i składników, a efekt naprawdę pyszny. :)
Ciasto kakaowe z kokosem i malinami - składniki:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 5 łyżek ciemnego kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: około 350 g malin
Jak zrobić ciasto kakaowe z malinami i kokosem?
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej. Krótko zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj pozostałe składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe, kakao i proszek do pieczenia.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy, na wierzchu poukładaj maliny.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 70 - 80 minut - do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.