czwartek, maja 30, 2019

Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Kasza pęczak z marchewkowym puree, porem i filetem z piersi kurczaka. I choć danie to, nie zachwyca swym wyglądem, musicie uwierzyć na słowo, że nadrabia smakiem. Jest pyszne i aromatyczne. :)
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem:

  • 400 g kaszy pęczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić marchewkową kaszę pęczak?

  • Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  • Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pokrojonego pora wrzuć na rozgrzany olej i smaż około 4 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni.
  • Do kurczaka z porem dodaj przepłukaną kaszę pęczak. Całość podsmażaj około 5 minut.
  • Kaszę podlewaj stopniowo bulionem. W miarę odparowywania i wchłaniania wody przez kaszę, dolewaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec gotowania dodaj przygotowane puree. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę.
Smacznego!
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem

środa, maja 29, 2019

Ciasto kakaowe z malinami i kokosem

Ciasto kakaowe z malinami i kokosem

Ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto kakaowe z malinami i wiórkami kokosowymi. Jedyne co musimy zrobić, to wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować i przełożyć do formy. Reszta robi się sama. Minimum pracy i składników, a efekt naprawdę pyszny. :)
Ciasto kakaowe z malinami i kokosem

Ciasto kakaowe z malinami i kokosem



Ciasto kakaowe z kokosem i malinami - składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: około 350 g malin


Jak zrobić ciasto kakaowe z malinami i kokosem?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej. Krótko zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj pozostałe składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe, kakao i proszek do pieczenia.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przełóż do formy, na wierzchu poukładaj maliny.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 70 - 80 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto kakaowe z malinami i kokosem

Ciasto kakaowe z malinami i kokosem

poniedziałek, maja 27, 2019

Rolada serowo-pieczarkowa

Rolada serowo-pieczarkowa

Bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca rolada z ciasta serowo-majonezowego z dodatkiem przesmażonych pieczarek i filetem z piersi kurczaka. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Rolada serowo-pieczarkowa




Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na nadzienie pieczarkowe:

  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól i pieprz


Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na ciasto:

  • 3 jaja
  • 300 g sera żółtego
  • 3,5 łyżki majonezu


Rolada serowa z pieczarkami - pozostałe składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do wysmarowania papieru do pieczenia



Jak zrobić roladę serowo-pieczarkową?

  • Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Pieczarki wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj posiekaną cebulę, i cały czas mieszając, smaż do czasu jej zeszklenia. Dodaj sól i pieprz. Farsz pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, dodaj do niego jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstały nam 4 płaty mięsa. Każdy płat cienko rozbij, przypraw i odstaw do lodówki.
  • Czas zabrać się za ciasto. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 
  • Jajka rozkłóć, dodaj majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj ser, ponownie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj cienko olejem.
  • Masę serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy.
  • Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Od razu po wyjęciu z piekarnika oderwij papier od ciasta.
  • Ciasto połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, ułóż przyprawione mięso.
  • Na końcu ciasta, od którego będziesz rozpoczynać zwijanie, ułóż pieczarkowy farsz w formie wałka.
  • Następnie całość zwiń w dość ścisłą roladę.
  • Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
  • Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

piątek, maja 24, 2019

Chleb z miodem

Chleb z miodem

Miękki, puszysty chleb drożdżowy na bazie mąki pszennej i orkiszowej z mocno chrupiącą skórką pieczony z dodatkiem miodu. Idealny na śniadanie lub kolację. :)

Chleb z miodem



Chleb z miodem - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g drożdży
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Jak zrobić chleb z miodem?

  • Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól. Dodaj pokruszone drożdże.
  • Miód wymieszaj z letnią wodą, zalej mieszankę znajdującą się w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie dodaj oliwę z oliwek i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu wyrób krótko ciasto i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
Smacznego!
Chleb z miodem


czwartek, maja 23, 2019

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Wyśmienita w smaku zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i mini marchewkami z dodatkiem sosu na bazie jajek, kwaśnej śmietany i czosnku.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami



Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 300 g makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 450 g mrożonego lub świeżego kalafiora
  • 450 g mrożonych mini marchewek
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - składniki na sos:

  • 2 jajka
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 50 g żółtego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
  • Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. 
  • Różyczki brokuła, kalafiora i mini marchewki ugotuj na pół twardo.
  • Jajka roztrzep, dodaj śmietanę, żółty ser starty na dużych oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na dno połóż makaron, następnie kurczaka, kolejno warzywa. Całość zalej sosem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

środa, maja 22, 2019

Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą

Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą

Pieczony filet z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem cukinii i mozzarelli to pomysł na pyszny i ekspresowy w przygotowaniu obiad.
Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą



Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą - składniki na śmietanowy sos:

  • 300 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, oregano, tymianek, ostra papryka

Filet z kurczaka z cukinią - pozostałe składniki:

  • 5 filetów z piersi kurczaka (około 1-1,2 kg)
  • 0,5 dużej cukinii
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pęczek szczypiorku

Jak zrobić filety z kurczaka z cukinią i mozzarellą?

  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Do miski dodaj śmietanę, jogurt naturalny, ząbki czosnku i przyprawy. Wymieszaj.
  • Do mieszanki śmietanowo-jogurtowej dodaj filety z kurczaka, wymieszaj i odstaw na około 30-40 minut.
  • Cukinię pokrój w plastry, a mozzarellę w niewielkie paski.
  • Filety z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym filecie poukładaj plastry cukinii i paski mozzarelli. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą

Filet z kurczaka z cukinią i mozzarellą



wtorek, maja 21, 2019

Pasta kanapkowa z serem żółtym i salami

Pasta kanapkowa z serem żółtym i salami

Smakowita pasta kanapkowa z żółtym serem, salami, czerwoną cebulą, kukurydzą i ogórkami konserwowymi.
Pasta kanapkowa z serem żółtym i salami


Pasta kanapkowa z serem żółtym - składniki:

  • 200 g sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g salami
  • 3 ogórki konserwowe
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić pastę kanapkową z serem żółtym i salami?

  • Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  • Cebulę, salami i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski wrzuć wszystkie składniki na pastę, dodaj sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pasta kanapkowa z serem żółtym i salami


Pasta kanapkowa z serem żółtym i salami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger