Ekspresowe w przygotowaniu kotlety drobiowe zapiekane w piekarniku z dodatkiem paprykowo-pomidorowego farszu i sera żółtego. Super pomysł na szybki i smakowity obiad, który doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej. :)
Kotlety drobiowe pod pierzynką - składniki na kotlety:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 3 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia
Drobiowe kotlety z papryką i pomidorem - składniki na farsz
- 1,5 papryki czerwonej
- 3 pomidory
- 150 g puszystego serka ziołowego
- 200 g sera żółtego
Jak zrobić kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką?
- Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, delikatnie rozbij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Do jednej miski wsyp bułkę tartą, w drugiej roztrzep jajka.
- Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
- Usmażone kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Paprykę i pomidory oczyść i drobno pokrój. Do warzyw dodaj serek ziołowy i dokładnie wymieszaj.
- Farsz równomiernie poukładaj na kotletach.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp kotlety.
- Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 25 minut.