niedziela, czerwca 09, 2019

Kakaowe placuszki z jabłkami

Kakaowe placuszki z jabłkami

Doskonałe w smaku, pulchne placuszki śniadaniowe z dodatkiem jabłek i kakao. Koniecznie wypróbujcie, są naprawdę pyszne! :)
Kakaowe placuszki z jabłkami

Kakaowe placuszki z jabłkami




Kakaowe placuszki z jabłkami - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 jabłka
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do podania

Jak zrobić kakaowe placuszki z jabłkami?

  • Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Mleko przelej do miski. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. 
  • Do ciasta dodaj pokrojone jabłka. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej, łyżką kładź ciasto i formuj niewielkie placuszki. Placki smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Kakaowe placuszki z jabłkami


Kakaowe placuszki z jabłkami

Kakaowe placuszki z jabłkami

sobota, czerwca 08, 2019

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Ekspresowe w przygotowaniu kotlety drobiowe zapiekane w piekarniku z dodatkiem paprykowo-pomidorowego farszu i sera żółtego. Super pomysł na szybki i smakowity obiad, który doskonale smakuje w towarzystwie surówki z kapusty pekińskiej. :)
Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką



Kotlety drobiowe pod pierzynką - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia

Drobiowe kotlety z papryką i pomidorem - składniki na farsz

  • 1,5 papryki czerwonej
  • 3 pomidory
  • 150 g puszystego serka ziołowego
  • 200 g sera żółtego


Jak zrobić kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką?

  • Filety oczyść, podziel na mniejsze kawałki, delikatnie rozbij, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
  • Do jednej miski wsyp bułkę tartą, w drugiej roztrzep jajka.
  • Kotlety obtaczaj najpierw w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Paprykę i pomidory oczyść i drobno pokrój. Do warzyw dodaj serek ziołowy i dokładnie wymieszaj. 
  • Farsz równomiernie poukładaj na kotletach.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp kotlety.
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 25 minut.
Smacznego!
Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

Kotlety drobiowe pod paprykowo-pomidorową pierzynką

piątek, czerwca 07, 2019

Bułki czosnkowe

Bułki czosnkowe

Chrupiące z zewnątrz, miękkie i puszyste w środku - bułki z masłem z dodatkiem czosnku i natki pietruszki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub pyszną przekąskę.
Bułki czosnkowe




Bułki czosnkowe - składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 płaska łyżka soli
  • 40 g miękkiego masła


Bułki czosnkowe - składniki na masło czosnkowe:

  • 75 g masła
  • 5 ząbków czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek


Jak zrobić bułki czosnkowe?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i  pół szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do miski dodaj mąkę, sól, pozostałe pół szklanki mleka, masło i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny. 
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części i uformuj z nich podłużne bułeczki.
  • Bułeczki delikatnie spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z bułkami przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie czosnkowe. Masło rozetrzyj łyżką z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
  • Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i każdą natnij w trzech miejscach.
  • W nacięcia włóż masło czosnkowe. 
  • Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki czosnkowe


Bułki czosnkowe

środa, czerwca 05, 2019

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Rozpływający się w ustach, idealnie kremowy sernik na kruchym cieście pieczony z dodatkiem truskawek to pyszny deser, doskonały na letnie dni. :)
Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami



Sernik z truskawkami - składniki na kruche ciasto:

  • 250 mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko


Sernik z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 150 g margaryny
  • 3 budynie waniliowe 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g truskawek
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z truskawkami?

  • Przygotuj ciasto. Masło posiekaj z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj żółtka i budynie, zmiksuj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj w masę serową. Na sam koniec wmieszaj w masę pokrojone truskawki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep kruchym ciastem, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
  • Na podpieczony spód wylej masę serową i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
  • Po upieczeniu, otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego ostudzenia. Następnie wstaw wypiek do lodówki, najlepiej na całą noc. Bezpośrednio przed podaniem, oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z truskawkami


Sernik z truskawkami

sernik z truskawkami

niedziela, czerwca 02, 2019

Ciastka owsiane z ziarnami

Ciastka owsiane z ziarnami

Mocno wyrastające i bardzo kruche ciasteczka owsiane pełne zdrowych ziaren, takich jak: siemię lniane, pestki słonecznika i sezam. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. Są pyszne! :)
Ciastka owsiane z ziarnami

Ciastka owsiane z ziarnami

Ciastka owsiane z ziarnami - składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 50 g czekolady
  • 2 jajka
  • 80 g oleju rzepakowego
  • aromat waniliowy

Jak zrobić ciastka owsiane z ziarnami?

  • Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  • Masło rozpuść w rondelku. Do masła dodaj cukier trzcinowy i czekoladę. Cały czas mieszając, poczekaj aż cukier i czekolada się rozpuszczą. Mieszankę pozostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu dodaj jajka, olej rzepakowy, aromat waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  • Powyższą masę połącz z suchymi składnikami i wyrób ciasto. 
  • Z ciasta formuj niewielkie ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut.
Smacznego!
Ciastka owsiane z ziarnami

Ciastka owsiane z ziarnami

sobota, czerwca 01, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na prosty, szybki i smakowity obiad. Minimum składników, maksimum smaku!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym





Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym - składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • około 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?

  • Polędwiczki pokrój na dość cienkie plastry.
  • Mięso podsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Podsmażone mięso z powrotem przełóż na patelnię lub do garnka i zalej bulionem warzywnym w takiej ilości, by wszystkie kawałki mięsa zostały przykryte. Duś około 40-50 minut, do miękkości mięsa.
  • Do miseczki lub dużego kubka wlej mleko, dodaj śmietanę i mąkę, dokładnie wymieszaj.
  • Powyższą mieszankę zahartuj małą ilością gorącego sosu, wymieszaj, dodaj do polędwiczek i zagotuj. 
  • Do polędwiczek dodaj posiekany koperek. Duś jeszcze przez 5 minut.
  • Gotowy sos przypraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

czwartek, maja 30, 2019

Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym

Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym

Lekka, wiosenna sałatka z sałatą lodową w roli głównej, z dodatkiem sera mozzarella, rzodkiewki, ogórka, papryki i sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym

Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym



Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym - składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 0,5 długiego ogórka
  • 0,5 papryki
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze części i wrzuć do miski. 
  • Dodaj mozzarellę pokrojoną w kostkę.
  • Umyte rzodkiewki i ogórka pokrój w półplasterki, dodaj do pozostałych składników.
  • Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Jogurt naturalny wymieszaj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem suszonym, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj.
  • Sałatkę polej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym

Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger