Ekspresowy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, porem, pomidorami i papryką otulony pysznym, kremowym sosie na bazie słodkiej śmietanki i sera mozzarella. Prosto i smakowicie!
Makaron z kurczakiem w sosie porowym - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 250 g makaronu, np. penne
- 3 pomidory
- biała część pora
- 1 papryka
- 250 ml śmietanki 18 %
- 100 g sera mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek suszony
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić makaron z kurczakiem w sosie porowym?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Filety z kurczaka oczyść, osusz, pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz czosnkiem suszonym.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Zdejmij z patelni.
- Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
- Pora i paprykę oczyść. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Pomidory, pora i paprykę podsmażaj przez około 7 minut na patelni, na której smażyło się mięso. Następnie dodaj kurczaka i wlej śmietankę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj ugotowany makaron i mozzarellę startą na średnich oczkach tarki. Ponownie gotuj przez 5 minut.
- Gotowe danie przypraw wedle uznania - solą, pieprzem i czosnkiem.