Parówki z serem żółtym, owinięte puszystym ciastem drożdżowym to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub sytą przekąskę. Doskonale smakują zarówno na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno.
Parówki w cieście drożdżowym - składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- około 12 parówek
- około 24 niewielkich plasterków sera żółtego
Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość zalej mlekiem, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- W misce roztrzep 1 jajko, dodaj olej.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko wymieszane z olejem i wyrośnięte drożdże. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do formy obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu ciasto krótko wyrób.
- Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i pokrój w paseczki.
- Parówki pokrój na pół. Każde pół parówki zawiń w plasterek sera i owiń paskiem ciasta.
- Przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim wyrośnięte parówki w cieście.
- Blachę z parówkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.