sobota, czerwca 22, 2019

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Pyszna, lekka sałatka ze szpinakiem, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta z dodatkiem sosu ziołowego i prażonych ziaren. W sam raz na upalne dni! :)
Sałatka ze szpinakiem i serem feta




Sałatka ze szpinakiem i serem feta - składniki:

  • 60 g młodego szpinaku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 125 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu ziołowego do sałatek
  • garść ulubionych ziaren (u mnie: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane i sezam)

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i serem feta?

  • Szpinak umyj i osusz.
  • Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  • Ogórka obierz i pokrój w półplasterki.
  • Fetę pokrój w kostkę.
  • Oliwę z oliwek wymieszaj z sosem ziołowym.
  • Ziarna upraż na suchej patelni.
  • Na talerzu rozłóż szpinak, ogórka, pomidorki i fetę, polej oliwę wymieszaną z sosem ziołowym i posyp uprażonymi ziarnami.
Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i serem feta

Sałatka ze szpinakiem i serem feta

piątek, czerwca 21, 2019

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z jabłkami i krówkami

Wspaniale pachnące, miękkie, maślane ciasteczka z ciągnącymi się krówkami i jabłkiem. Połączenie słodkich krówek z kwaśnym jabłkiem jest naprawdę bardzo udane. Warto wypróbować. :)
Ciasteczka z jabłkami i krówkami




Ciasteczka z jabłkami i krówkami - składniki:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 jabłka
  • 8 cukierków krówek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Jak zrobić ciasteczka z jabłkami i krówkami?

  • Masło i jajko wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. 
  • Obraną połówkę jabłka i krówki pokrój w drobną kostkę.
  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj jajko, ponownie zmiksuj. 
  • Dodaj przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  • Dodaj cynamon oraz pokrojone wcześniej jabłka i krówki. Wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Nabieraj po łyżce masy i formuj kulki. Ułóż je na blasze i lekko spłaszcz.
  • Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Inspiracja: kwestiasmaku.pl

czwartek, czerwca 20, 2019

Ciasto straciatella z truskawkami

Ciasto straciatella z truskawkami

Pyszne ciasto warstwowe, składające się z puszystego biszkoptu, dwóch warstw jogurtowych:  z musem truskawkowym i gorzką czekoladą oraz z truskawkami pod galaretką. To idealne ciasto na upalne dni! :)
Ciasto straciatella z truskawkami

Ciasto straciatella z truskawkami



Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Straciatella z truskawkami - składniki na mus truskawkowy:

  • 300 g truskawek
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Ciasto z truskawkami i gorzką czekoladą - składniki na masę straciatella:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ciasto straciatella z truskawkami - składniki na wierzch:

  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa


Biszkopt - przygotowanie:

  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier, następnie dodawaj po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj w ciasto. Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostaw, by ostudzenia. Wystudzony biszkopt przekrój na pół.

Masa truskawkowa - przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem na mus.
  • Do miski dodaj jogurty i cukier puder. Zmiksuj. Dodaj mus truskawkowy. Ponownie zmiksuj. 
  • Galaretki rozpuść w 1 1/4 szklance wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia. 
  • Stężałą galaretkę wlej do masy truskawkowej, wymieszaj.
  • Masę truskawkową wylej na biszkopt. Na masę truskawkową połóż drugą połowę biszkoptu.

Masa straciatella - przygotowanie:

  • Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj czekoladę startą na średnich oczkach tarki.
  • Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody, wymieszaj, pozostaw na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  • Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę masy straciatella i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy jogurtowej, cały czas mieszając zawartość miski. 
  • Masę straciatella wylej na biszkopt.

Wierzch - przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj, przekrój na pół i poukładaj na masie straciatella.
  • Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Stężałą galaretkę wylej na truskawki.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ciasto straciatella z truskawkami


Ciasto straciatella z truskawkami


Ciasto straciatella z truskawkami

czwartek, czerwca 20, 2019

Chleb z twarogiem

Chleb z twarogiem

Chleb z dodatkiem twarogu - miękki w środku, chrupiący z zewnątrz, delikatny w smaku, po prostu pyszny! :)
Chleb z twarogiem



Chleb z twarogiem - składniki:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Jak zrobić chleb z twarogiem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oliwę z oliwę, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. 
  • Wyrośnięte ciasto chlebowe przełóż do przygotowanych keksówek, ponownie przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  • Keksówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Smacznego!
Chleb z twarogiem


Chleb z twarogiem

środa, czerwca 19, 2019

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

Roladki schabowe w sosie pomidorowym

Roladki schabowe z pieczarkami i marchewką zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym to świetny pomysł na pyszny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad.
Roladki schabowe w sosie pomidorowym





Roladki schabowe w sosie pomidorowym - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka


Jak zrobić roladki schabowe w sosie pomidorowym?

  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki.
  • Cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię dodaj pieczarki. Smaż do momentu odparowania wody z patelni.
  • Marchewkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości.
  • Schab pokrój na plastry. Rozbij, dopraw solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa połóż przesmażone pieczarki z cebulą i plasterki marchewki. Zwiń w roladki. Gotowe roladki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem na gładką masę. Do pomidorów dodaj przecier i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Jeśli po faszerowaniu roladek pozostaną Ci pieczarki lub marchewka, również możesz dodać je do sosu.
  • Przygotowanym sosem zalej roladki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 90 minut.
Smacznego!
Roladki schabowe w sosie pomidorowym

wtorek, czerwca 18, 2019

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Pożywna sałatka makaronowa z mnóstwem smakowitych składników: kurczakiem, jajkami, brokułami, papryką i kukurydzą. Podane proporcje składników wystarczą do przygotowania dużej miski sałatki.
Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami



Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 500 g drobnego makaronu, np. małych muszelek
  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 6 jajek
  • 1 brokuł
  • 2 czerwone papryki 
  • 1,5 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu - około 300 g)
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem i warzywami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w niewielką kostkę. Posyp przyprawą do kurczaka i przesmaż na rozgrzanym oleju. 
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Brokuła podziel na różyczki i ugotuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na wrzątek wrzuć różyczki brokuła. Od momentu zagotowania, gotuj brokuła jeszcze około 5 minut. 
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Do dużej miski dodaj makaron, kurczaka, jajka, różyczki brokuła i paprykę. Dodaj również odsączoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki dobrze ze sobą połącz.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami


Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

poniedziałek, czerwca 17, 2019

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki z serem żółtym, owinięte puszystym ciastem drożdżowym to pyszna propozycja na drugie śniadanie lub sytą przekąskę. Doskonale smakują zarówno na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno.
Parówki w cieście drożdżowym



Parówki w cieście drożdżowym - składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • około 12 parówek
  • około 24 niewielkich plasterków sera żółtego

Jak zrobić parówki w cieście drożdżowym?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Całość zalej mlekiem, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W misce roztrzep 1 jajko, dodaj olej.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko wymieszane z olejem i wyrośnięte drożdże. Wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przełóż je do formy obsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu ciasto krótko wyrób.
  • Ciasto rozwałkuj na dość cienki placek i pokrój w paseczki.
  • Parówki pokrój na pół. Każde pół parówki zawiń w plasterek sera i owiń paskiem ciasta.
  • Przygotowane parówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Roztrzep drugie jajko i posmaruj nim wyrośnięte parówki w cieście. 
  • Blachę z parówkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Smacznego!


Parówki w cieście drożdżowym
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger