Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka.
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:
- 8 średnich jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:
- 150 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?
- Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
- Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do ciasta wmieszaj ubite białka.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.