czwartek, lipca 04, 2019

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka. 
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?

  • Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
  • Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta wmieszaj ubite białka.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.

środa, lipca 03, 2019

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi



Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka
  • 75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek

Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

wtorek, lipca 02, 2019

Placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego

Doskonałe na śniadanie lub przekąskę, ekspresowe i proste w przygotowaniu placuszki na bazie serka homogenizowanego waniliowego. :)
Placuszki z serka homogenizowanego



Placuszki z serka homogenizowanego - składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić placuszki z serka homogenizowanego?

  • Wszystkie składniki na placuszki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, kładź łyżką porcję ciasta i smaż placuszki na niewielkiej mocy palnika do zarumienienia.
Smacznego!
Placuszki z serka homogenizowanego

poniedziałek, lipca 01, 2019

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Pyszna i pożywna sałatka warstwowa składająca się z kurczaka przyprawionego gyrosem, pora, kukurydzy, sosu a'la tzatziki, cebulki i jajek.
Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 jajka
  • 1 długi ogórek
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • przyprawy: gyros i tzatziki
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: szczypiorek


Jak zrobić sałatkę tzatziki z kurczakiem?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą gyros. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Odciśnij sok. Dodaj jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawę tzatziki. Wymieszaj.
  • Pora pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Składniki sałatki układaj warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka.
  • Wierzch możesz oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka tzatziki z kurczakiem


Sałatka tzatziki z kurczakiem

sobota, czerwca 29, 2019

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Puszyste, aromatyczne bułki ze szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to idealna propozycja na smakowite śniadanie. :)
Bułki z pomidorkami koktajlowymi

Bułki z pomidorkami koktajlowymi




Bułki z pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 125 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • kilka pomidorków koktajlowych

Jak zrobić bułki z pomidorkami koktajlowymi?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj cukier, 2 łyżki mąki i 3/4 szklanki wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, rozpuszczoną margarynę, sól, szczypiorek i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Ciasto na bułki przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj z ciasta bułeczki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
  • Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Na każdej bułce połóż kilka plasterków pomidorka koktajlowego.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Smacznego!
Bułki z pomidorkami koktajlowymi


Bułki z pomidorkami koktajlowymi

czwartek, czerwca 27, 2019

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z dwóch warstw: lekkiej pianki śmietankowej i musu brzoskwiniowego. To idealna propozycja na upały. :)
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)


Ciasto z musem brzoskwiniowym - składniki na piankę śmietankową:

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Ciasto z brzoskwiniami - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto z musem brzoskwiniowym - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka brzoskwiniowa


Jak zrobić ciasto z musem brzoskwiniowym?

  • Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by napęczniała. Po upływie tego czasu, podgrzej żelatynę, tylko do momentu całkowitego jej rozpuszczenia.
  • Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i jogurt.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy śmietankowej i wymieszaj. Cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem żelatynę do masy.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy poukładaj biszkopty. Na biszkopty wylej piankę śmietankową i odstaw do lodówki do stężenia.
  • Brzoskwinie i 1/2 syropu zmiksuj na gładki mus, zagotuj. W gorącym musie brzoskwiniowym rozpuść dwie galaretki, pozostaw do ostudzenia. Kiedy mus brzoskwiniowy zacznie tężeć wylej go na śmietankową piankę. Ponownie wstaw do lodówki.
  • Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 3/4 szklanki wrzątku. Tężejącą galaretkę wylej na mus brzoskwiniowy. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

Ciasto z musem brzoskwiniowym (bez pieczenia)

poniedziałek, czerwca 24, 2019

Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli

Szybka i prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna pasta z makreli z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przesmażonej czerwonej cebulki. :)

Pomidorowa pasta makreli



Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • 1 duża lub 2 małe makrele (około 400 - 500 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Pomidorowa pasta z makreli - składniki:

  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż się zeszkli. Pozostaw do ostudzenia.
  • Makrelę obierz ze skóry i ości, zmiksuj przy pomocy blendera. Dodaj przesmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Pomidorowa pasta makreli


Pomidorowa pasta z makreli
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger