Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:
- 1 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- 2 galaretki truskawkowe
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:
- 4 szklanki mleka
- 3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
- 5 łyżek cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 g masła lub margaryny
Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:
- 350 g herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?
- Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
- Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
- Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
- Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj.
- Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.