czwartek, lipca 11, 2019

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g masła lub margaryny

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?

  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
  • Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
  • Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.
Smacznego!
Truskawkowy 3 bit



Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

wtorek, lipca 09, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Ekspresowa w przygotowaniu i wyrazista w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem musztardy francuskiej, majonezu, śmietany i miodu. 
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej


Surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska (około 1,5 kg)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę oczyść i drobno pokrój. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę francuską i miód. Wymieszaj i połącz z pokrojoną kapustą.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

niedziela, lipca 07, 2019

Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem

Puszyste, mocno wyrastające bułki drożdżowe z przyjemnie chrupiącą pod zębami posypką z brązowego cukru. Doskonale smakują w wersji solo, jak i z dżemem, konfiturą, miodem czy kremem czekoladowym. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie śniadania na słodko, przepis ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. :)
Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem



Bułki z brązowym cukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 50 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek i brązowy cukier do posypania

Jak zrobić bułki z brązowym cukrem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp obficie brązowym cukrem.
  • Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki z brązowym cukrem


Bułki z brązowym cukrem

czwartek, lipca 04, 2019

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka. 
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?

  • Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
  • Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta wmieszaj ubite białka.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.

środa, lipca 03, 2019

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Miękkie, puszyste, łatwe w przygotowanie bułki z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu naturalnego, który sprawia, że bułki są wilgotne i przez długi czas pozostają świeże. :)
Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi



Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi - składniki:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/4 szklanki letniego mleka
  • 75 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • dodatkowo: 1 jajko i garść płatków owsianych do posypania wierzchu bułek

Jak zrobić bułki na jogurcie z płatkami owsianymi?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 0,5 szklanki mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, płatki owsiane, dodaj sól, rozpuszczoną margarynę, jogurt naturalny ogrzany do temperatury pokojowej, wyrośnięty rozczyn i pozostałe 3/4 szklanki mleka. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 50 minut.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj okrągłe bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Wierzch bułek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
  • Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 16 - 18 minut, do zarumienienia wierzchu bułek.
    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

    Bułki na jogurcie z płatkami owsianymi

wtorek, lipca 02, 2019

Placuszki z serka homogenizowanego

Placuszki z serka homogenizowanego

Doskonałe na śniadanie lub przekąskę, ekspresowe i proste w przygotowaniu placuszki na bazie serka homogenizowanego waniliowego. :)
Placuszki z serka homogenizowanego



Placuszki z serka homogenizowanego - składniki:

  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić placuszki z serka homogenizowanego?

  • Wszystkie składniki na placuszki wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, kładź łyżką porcję ciasta i smaż placuszki na niewielkiej mocy palnika do zarumienienia.
Smacznego!
Placuszki z serka homogenizowanego

poniedziałek, lipca 01, 2019

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem

Pyszna i pożywna sałatka warstwowa składająca się z kurczaka przyprawionego gyrosem, pora, kukurydzy, sosu a'la tzatziki, cebulki i jajek.
Sałatka tzatziki z kurczakiem

Sałatka tzatziki z kurczakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 3 jajka
  • 1 długi ogórek
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • przyprawy: gyros i tzatziki
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • opcjonalnie: szczypiorek


Jak zrobić sałatkę tzatziki z kurczakiem?

  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i dopraw przyprawą gyros. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, Odciśnij sok. Dodaj jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawę tzatziki. Wymieszaj.
  • Pora pokrój w półplasterki, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Składniki sałatki układaj warstwowo: kurczak, por, kukurydza, sos tzatziki, cebula, jajka.
  • Wierzch możesz oprószyć posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Sałatka tzatziki z kurczakiem


Sałatka tzatziki z kurczakiem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger