czwartek, lipca 18, 2019

Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami

Smaczne i delikatne placuszki z truskawkami, łatwe i ekspresowe w przygotowaniu - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę. :)
Placki z truskawkami




Placki z truskawkami - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g śmietany 18 %
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder

Jak zrobić placki z truskawkami?

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w kostkę.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki.
  • Na rozgrzany olej kładź łyżką ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowe placki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placki z truskawkami

Placki z truskawkami

wtorek, lipca 16, 2019

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

Pyszna i ekspresowa sałatka warstwowa przygotowana na bazie różyczek brokuła, pomidorów i jajek z dodatkiem aromatycznego sosu czosnkowego.
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem


Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem - składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: sól, pieprz, cukier

Jak zrobić sałatkę warstwową z jajkami?

  • Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  • Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Wrzuć różyczki na gotującą się wodę. Od momentu ponownego zagotowania gotuj brokuła jeszcze przez 5 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Pomidory umyj i pokrój w kostkę.
  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Na dno miski włóż ostudzone różyczki brokuła, posól, polej dwiema łyżkami sosu. Następnie połóż pokrojone pomidory i polej dwiema łyżkami sosu. Na końcu ułóż jajka i polej pozostałym sosem.
Smacznego!
Sałatka brokułowa z pomidorem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem, pomidorem i jajkiem

poniedziałek, lipca 15, 2019

Rolada wieprzowa z salami

Rolada wieprzowa z salami

Aromatyczna i soczysta rolada z szynki wieprzowej z dodatkiem salami i dużej ilości czosnku.
Rolada wieprzowa z salami





Rolada wieprzowa z salami - składniki:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 150 g salami
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Jak zrobić roladę wieprzową z salami?

  • Mięso oczyść i osusz. Przekrój wzdłuż na szeroki płat. Dość mocno rozbij tłuczkiem.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Płat mięsa przypraw solą, pieprzem i natrzyj czosnkiem. Ułóż plasterki salami.
  • Mięso zwiń ściśle w roladę. Możesz ją dodatkowo obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj tymianek, majeranek, czosnek i paprykę. Mieszankę dokładnie wymieszaj i natrzyj nią mięso. 
  • Mięso odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • Roladę ściśle zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 80 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij folię, by wierzch mięsa ładnie się zarumienił.
Smacznego!
Rolada wieprzowa z salami

Pomysł na roladę wieprzową z salami pochodzi ze strony Przyślij Przepis.

czwartek, lipca 11, 2019

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Truskawkowy 3 bit (bez pieczenia)

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z trzech warstw: masy budyniowej, truskawek zmiksowanych na mus i śmietany kremówki. To idealny deser na upalne dni. :)
Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę truskawkową:

  • 1 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 galaretki truskawkowe

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g masła lub margaryny

Truskawkowy 3 bit - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Truskawkowy 3 bit - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady

Jak zrobić ciasto truskawkowy 3 bit?

  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno rozłóż warstwę herbatników.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i zmiksuj blenderem. Przełóż do garnka, dodaj cukier i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem. Trzy szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej szklance rozrób proszki budyniowe. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj mikserem. Partiami dodawaj zimny budyń do masła, cały czas miksując.
  • Masę budyniową wyłóż na herbatniki. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj tężejącą masę truskawkową.
  • Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, odstaw do lekkiego stężenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do tężejącej galaretki dodaj dwie łyżki śmietany, wymieszaj. Galaretkę dodaj do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Masę śmietanową wyłóż na herbatniki. Wierzch posyp czekoladą startą na średnich oczkach tarki.
Smacznego!
Truskawkowy 3 bit



Truskawkowy 3 bit

Truskawkowy 3 bit

wtorek, lipca 09, 2019

Surówka z kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Ekspresowa w przygotowaniu i wyrazista w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem musztardy francuskiej, majonezu, śmietany i miodu. 
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej


Surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska (około 1,5 kg)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki majonezu
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 %
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę oczyść i drobno pokrój. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, musztardę francuską i miód. Wymieszaj i połącz z pokrojoną kapustą.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

Surówka z kapusty pekińskiej  i musztardy francuskiej

niedziela, lipca 07, 2019

Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem

Puszyste, mocno wyrastające bułki drożdżowe z przyjemnie chrupiącą pod zębami posypką z brązowego cukru. Doskonale smakują w wersji solo, jak i z dżemem, konfiturą, miodem czy kremem czekoladowym. Jeśli tak jak ja, uwielbiacie śniadania na słodko, przepis ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. :)
Bułki z brązowym cukrem

Bułki z brązowym cukrem



Bułki z brązowym cukrem - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do rozczynu
  • 50 g margaryny Śniadaniowa Klasyczna
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek i brązowy cukier do posypania

Jak zrobić bułki z brązowym cukrem?

  • Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Margarynę rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko, rozpuszczoną margarynę i wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Ciasto krótko wyrób i podziel na 10 części. Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Wierzch wyrośniętych bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp obficie brązowym cukrem.
  • Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Bułki z brązowym cukrem


Bułki z brązowym cukrem

czwartek, lipca 04, 2019

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Puszyste, wilgotne i wspaniale pachnące ciasto z rabarbarem, którego doskonałym dopełnieniem jest aromatyczna kokosowa kruszonka. 
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką



Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na ciasto:

  • 8 średnich jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 12 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - składniki na kokosową kruszonkę:

  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką - pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru


Jak zrobić ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką?

  • Rabarbar oczyść, pokrój na około 1-centymetrowe plasterki, przełóż do miski, zasyp 3 łyżkami cukru i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsącz rabarbar na sitku.
  • Przygotuj kruszonkę. Margarynę połącz z mąką, cukrem i wiórkami kokosowymi. Zagnieć kruszonkę, wstaw ją do lodówki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. 
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta wmieszaj ubite białka.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Poukładaj na nim odsączony rabarbar. Posyp kruszonką.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Pomysł na ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką pochodzi ze strony smaker.pl.
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger