Podudzia kurczaka pieczone w aromatycznym sosie pomidorowym to propozycja obiadowa, która przypadnie do gustu każdemu.
Kurczak w sosie pomidorowym - składniki:
- 10 podudzi kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Podudzia kurczaka w sosie pomidorowym - składniki na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
Kurczak pieczony w sosie pomidorowym - składniki na sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 250 ml śmietanki 18 %
- przyprawy: słodka papryka, czosnek suszony, tymianek, oregano
Jak zrobić podudzia kurczaka w sosie pomidorowym?
- Przygotuj marynatę. Do miseczki dodaj olej, miód, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę słodką, sól i pieprz.
- Podudzia oczyść i natrzyj przygotowaną marynatą. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Zamarynowane podudzia obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Całość gotuj około 8 minut.
- Wlej śmietankę, dodaj słodką paprykę, suszony czosnek, tymianek i oregano. Gotuj przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje.
- Gotowym sosem zalej podudzia.
- Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia możesz odkryć naczynie żaroodporne, by podudzia zarumieniły się z wierzchu.