Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami przygotowywany na biszkoptach to pyszna propozycja na letni deser. :)
Sernik na zimno z brzoskwiniami - składniki na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 4 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru puder
- kilka kropel aromatu waniliowego
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami - składniki na masę malinową:
- 2 galaretki malinowe
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
Sernik na zimno z malinami - składniki na masę malinową:
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- dodatkowo: kilkanaście biszkoptów
Jak zrobić sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami?
- Galaretki malinowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe również rozpuść w 750 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
- Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem. Pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzej żelatynę, tylko do rozpuszczenia.
- Do miski dodaj ser, cukier puder i aromat. Zmiksuj na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas mieszając.
- Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty. Wlej połowę masy serowej. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
- Na zastygniętej masie serowej rozłóż maliny, zalej tężejącą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Wylej pozostałą masę serową. Poukładaj pokrojone na plasterki brzoskwinie. Zalej tężejącą galaretkę cytrynową.
- Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie masy dobrze stężały.
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl