sobota, sierpnia 10, 2019

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem, papryką, czerwoną cebulą i kukurydzą to doskonały pomysł na kolację lub imprezę.
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką


Sałatka makaronowa z kurczakiem i ogórkiem - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu około 200 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: przyprawa do gyrosa, sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę makaronową z kurczakiem, ogórkiem i papryką?

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z kurczaka oczyść, pokrój w niewielką kostkę, dopraw przyprawą do gyrosa, wrzuć na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
  • Ogórka obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  • Do dużej miski dodaj makaron, usmażonego kurczaka, pokrojonego: ogórka, paprykę i cebulę oraz kukurydzę odsączoną z zalewy. 
  • Dodaj posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez wymieszany z jogurtem naturalnym gęstym oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

Sałatka makaronowa z kurczakiem, ogórkiem i papryką

środa, sierpnia 07, 2019

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami przygotowywany na biszkoptach to pyszna propozycja na letni deser. :)
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami





Sernik na zimno z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru puder
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin świeżych lub mrożonych


Sernik na zimno z malinami - składniki na masę malinową:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • dodatkowo: kilkanaście biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami?

  • Galaretki malinowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe również rozpuść w 750 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego stężenia.
  • Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem. Pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Po tym czasie krótko podgrzej żelatynę, tylko do rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier puder i aromat. Zmiksuj na gładką masę. Do ostudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas mieszając.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż biszkopty. Wlej połowę masy serowej. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
  • Na zastygniętej masie serowej rozłóż maliny, zalej tężejącą galaretkę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. 
  • Wylej pozostałą masę serową. Poukładaj pokrojone na plasterki brzoskwinie. Zalej tężejącą galaretkę cytrynową. 
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, by wszystkie masy dobrze stężały.
Smacznego!
Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami

Sernik na zimno z malinami i brzoskwiniami




Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

niedziela, sierpnia 04, 2019

Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim

Lekka sałatka na bazie serka wiejskiego z dodatkiem jajek, rzodkiewek i szczypiorku to sposób na pyszne śniadanie.
Sałatka z serkiem wiejskim
Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim i rzodkiewkami - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 serki wiejskie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z rzodkiewkami i serkiem wiejskim?

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki umyj i pokrój w drobną kostkę.
  • Serek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Jajka, rzodkiewki, serek wiejski i szczypiorek wrzuć do miski. Dodaj musztardę, przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka z serkiem wiejskim


Sałatka z serkiem wiejskim

Źródło przepisu: kulinarneprzeboje.pl

czwartek, sierpnia 01, 2019

Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami

Chrupiące, puszyste, lekkie i słodkie placuszki na kefirze z jabłkami to doskonały pomysł na proste i szybkie śniadanie, kolację lub deser.
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami





Racuchy na kefirze z jabłkami - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia placuszków



Jak zrobić pyszne racuszki z jabłkami?

  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj.
  • Jajka rozbełtaj z kefirem, dodaj do mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia się składników.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę. Dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, formuj łyżką placuszki i smaż je na średniej mocy palnika, z obu stron, do ładnego zarumienienia. 
  • Gotowe racuszki na kefirze możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki na kefirze z jabłkami

Placuszki na kefirze z jabłkami

poniedziałek, lipca 29, 2019

Kruche ciasteczka miodowe

Kruche ciasteczka miodowe

Wspaniale pachnące, kruche ciasteczka z dodatkiem miodu, doskonale smakują w towarzystwie filiżanki kawy czy herbaty. Mają tylko jedną wadę - są tak pyszne, że trudno się od nich oderwać i znikają w mig. :)
Kruche ciasteczka miodowe



Kruche ciasteczka miodowe - składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Jak zrobić kruche ciasteczka miodowe?

  • Pokrój zimne masło w kostkę.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone masło, miód, cukier puder i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  • Podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj ciasteczka przy pomocy foremek.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 7-8 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!
Kruche ciasteczka miodowe

sobota, lipca 27, 2019

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem kurczaka i mozzarelli, zapiekane pod aromatycznym, kremowym sosem beszamelowym to świetny pomysł na smakowity obiad.

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem pod beszamelem - składniki na naleśniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem - składniki na farsz:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 750 g mrożonego szpinaku
  • 100 g mozzarelli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Zapiekane naleśniki z kurczakiem w sosie beszamelowym - składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa

Jak zrobić zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem?

  • Wszystkie składniki na naleśniki dodaj do miski i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotuj farsz. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Dodaj kurczaka oprószonego przyprawą do kurczaka. Smaż około 8-10 minut, do momentu aż mięso się zarumieni.
  • Na patelnię dorzuć szpinak, smaż do odparowania wody. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę i jogurt naturalny. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez 5 minut. Farsz przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową.
  • Gotowy farsz kładź na środku każdego z naleśników. Składaj w kwadraty. Złożone naleśniki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, intensywnie mieszaj. Dodaj mleko i przyprawy, nie przestawaj mieszać zawartości garnka. Całość zagotuj. Dodaj ser starty na średnich oczkach tarki, poczekaj aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej naleśniki.
  • Naleśniki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem


Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem zapiekane pod beszamelem

środa, lipca 24, 2019

Łazanki z młodą kapustą

Łazanki z młodą kapustą

Makaron łazanki z młodą kapustą i kiełbasą z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i świeżego koperku to świetny pomysł na pyszny, letni obiad. Może nie zachwyca swym wyglądem, ale nadrabia smakiem. :)

Łazanki z młodą kapustą



Łazanki z młodą kapustą - składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 800 g kiełbasy
  • 500 g makaronu łazanki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: 4 łyżki masła + olej do smażenia


Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?

  • Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuść 4 łyżki masła. Dodaj kapustę, startą marchewkę i 1 łyżeczkę soli, wlej 2 szklanki wody. Gotuj około 45 minut, do miękkości kapusty.
  • W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż około 3 minut. Dodaj kiełbasę. Smaż około 7 minut. 
  • Makaron łazanki ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Do miękkiej kapusty dodaj przesmażoną cebulę z kiełbasą, makaron łazanki, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Łazanki z młodą kapustą
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger